Witte asperges met gerookte zalm en zoete aardappel

Heidi DelaereGezond eten, Gezonde receptenLeave a Comment

Heidi Delaere Dietiste Witte Asperges (2)

Laat Moederdag nu helemaal vallen in het aspergeseizoen en laat witte asperges nu ook nog eens zowel heerlijk als heerlijk gezond zijn …

De stof asparagine die in deze witte asperges zit, kan een gunstige invloed hebben op onder meer lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen. Bovendien zitten ze boordevol vitaminen, zoals vitamine K, C, B1, B2, E en foliumzuur. Weinig andere voedingsmiddelen bevatten tegelijkertijd zo weinig calorieën én zoveel belangrijke vitaminen en andere voedingsstoffen.

Wie mama of vrouw graag ziet en snel en makkelijk voor Moederdag iets op tafel wil toveren, zal met deze witte asperges zeker scoren. ‘Zoete liefde, zoute zonde’, noem ik het, want de combinatie van de witte asperges met de gerookte, zoute zalm en de zoete aardappelen is om handen en vingers af te likken. Vlieg dus maar snel naar dat fornuis!

Ingrediënten (4 personen):

  • +/- 700 gram witte asperges
  • 4 grote zoete aardappels
  • 200 gram gerookte zalm
  • 4 eetlepels groene pesto
  • 4 eieren
  • olijfolie

Bereidingswijze:

  • Om dit superlekkere gerechtje met witte asperges te maken, begin je met het simpele begin: verwarm de oven voor op 200 graden en leg alvast 2 stukken aluminiumfolie klaar.
  • Schil de zoete aardappelen niet, maar spoel ze goed af en dep ze droog. Prik ze vervolgens wat in met een vork, smeer ze in met olijfolie en pak ze elk apart in in een stuk aluminiumfolie. Plaats de zoete aardappelen op een bakplaat en laat ze gedurende ongeveer 45 minuten ‘poffen’ in de oven.
  • Een halfuurtje nadat je de aardappelen in de oven hebt gezet, schil je de witte asperges. Snij ook zo’n 2 cm van de hardere onderkant weg. Wrijf de witte asperges helemaal in met de pesto en grill ze vervolgens 10 minuten in een grillpan. Heb je geen specifieke grillpan, bak ze dan mooi aan in je pan die daarvoor het meest geschikt is.
  • Breng ondertussen water aan de kook en kook twee eieren gedurende (exact!) 6 minuten. Laat de eieren schrikken in koud water en pel ze voorzichtig.
  • Intussen zijn je zoete aardappelen vast al gepoft en kan je ze uit de folie halen. Snij de aardappelen overlangs een beetje in en plet het midden met een vork. Leg hier de gegrilde asperges overheen zodat ze er een beetje ‘inzakken’ en verdeel er de gerookte zalm over. Werk alles af af met een gehalveerd eitje, sprenkel er wat olijfolie overheen en serveer direct!

Wil je op Moederdag je mama of vrouw verrassen, dan is dit een makkelijk, heerlijk en caloriearm gerechtje, succes!

Maak hier een afspraak voor tips op jouw maat.

Geef een reactie