In de praktijk
Onderstaand intakegesprek met de bijhorende vervolgconsulten zijn hier voor de duidelijkheid ‘algemeen’ gesteld, zonder in te gaan op specifieke problematieken. Maar vanzelfsprekend zijn de consultaties in de praktijk steeds volledig op maat van de persoon die voor mij zit!
Intakegesprek
Een eerste bezoek en wederzijdse kennismaking duurt ongeveer een uur. Alles start vanuit jou. Wat wil jij? Met welke moeilijkheden of problemen kamp je? Ben je diabetespatiënt of glutenintolerant? Ben je bang dat je kind worstelt met eetstoornissen? …? Tijdens het intakegesprek wordt alles grondig besproken.
Vervolgens neem ik een voedingsanamnese af. Dit betekent dat je me zo precies mogelijk vertelt wat je gewend bent om te eten, waar je van houdt en waar je een hekel aan hebt. Op deze manier kan ik de mogelijke veranderingen aangeven en in overleg met jou in je dagmenu inpassen.
Daarna doe ik een computergestuurde meting van je lichaamssamenstelling (BIA-methode): hoeveelheid spiermassa, vocht en vetmassa. Je mag 2 uur voor deze afspraak dan ook niets meer eten of drinken.
Aan de hand van de vergaarde info stellen we samen een behandelplan op en bespreken we het vervolg van de begeleiding.
Follow-up vervolgconsulten
Bij de vervolgconsulten (telkens 30 minuten) wordt de toepassing van het advies in de praktijk doorgenomen.
Samen met jou wordt bij problemen naar oplossingen gezocht.
Tijdens deze consulten kunnen zeer veel onderwerpen aan de orde komen:
- Mogelijkheden voor lichaamsbeweging en sport
- Bijzondere omstandigheden zoals feestjes en verjaardagen
- Problemen met betrekking tot het dieet
- Bereiding van lekkere aangepaste gerechten
- Kopen van levensmiddelen
- Rekening houden met je huisgenoten
- Interpretatie van etiketten op voedingsmiddelen.
- Voedingssupplementen die de sportprestaties al dan niet verbeteren
- Sportvoeding ter voorbereiding van wedstrijden, voeding na of voor training, …
- Verschillende zoetmiddelen en hun calorische waarde
- Dieetmythes ontkrachten
- Het verschil tussen snelle en trage suikers en hun glycemische index
- Bewust leren gerechten kiezen op restaurant
- Calorisch gehalte van fruitsappen, yoghurtdranken, alcohol, …
- Verschil tussen goede en slechte cholesterol (LDL/HDL)
- …
Als Personal Coach zorg ik op diverse manieren voor een steuntje in de rug.
De motivatiekaart is er daar eentje van!
FOTO’S EN GETUIGENISSEN
- Het succesverhaal van Sonia Meulenyzer
Vandaag heb ik het genoegen om het inspirerende verhaal van Sonia met jullie te delen. Een verhaal van vastberadenheid, doorzettingsvermogen en het vinden van de kracht om positieve veranderingen in haar leven aan te brengen. Sonia heeft niet alleen haar lichaam getransformeerd, maar ook haar gezondheid en levensperspectief. Een nieuwe weg vinden: de eerste stappen We hebben het allemaal weleens meegemaakt: het verlangen naar positieve verandering, maar het niet weten waar te beginnen. Voor Sonia begon haar reis naar gezondheid en welzijn toen ze besloot om een belangrijke stap te zetten. Het was de aanzet van haar kleinzoon die haar aanmoedigde om de telefoon te pakken en contact op te nemen met mij, een stap die haar leven op een nieuwe koers zou zetten. Sonia herinnert zich hoe haar arts haar voor een keuze stelde: pillen slikken of haar gewicht aanpakken. De beslissing was snel gemaakt. Ze koos voor de weg van zelfzorg en gezond leven. De steun van haar kleinzoon was haar motivatie om die eerste stap te zetten en voor zichzelf te kiezen. De druppel die de emmer deed overlopen: de innerlijke motivator Soms hebben we een keerpunt nodig, een moment dat ons wakker schudt en ons in beweging zet. Voor Sonia was dit het besef dat haar lichaam haar niet meer op dezelfde manier diende. Terwijl ze voorbij een raam liep, merkte ze de veranderingen in haar lichaam op. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen, het moment waarop ze wist dat het tijd was voor een positieve verandering. Uitdagingen onderweg: terugvechten en doorzetten De reis naar welzijn is zelden zonder uitdagingen. Sonia ondervond moeilijkheden, maar gaf nooit op. Eerdere pogingen om haar levensstijl aan te passen waren niet altijd succesvol gebleken, maar deze keer was anders. Door openlijk over haar problemen te praten en te luisteren naar mijn advies, vond Sonia een aanpak die voor haar werkte. Een nieuwe levensstijl aannemen: veranderingen en steun van dierbaren Het aannemen van een gezondere levensstijl betekent vaak aanpassingen maken. Voor Sonia was het vermijden van de verleiding van de koelkast een belangrijk onderdeel van haar traject. Maar ze hoefde deze weg niet alleen af te leggen. Haar omgeving, haar huisgenoten, moedigden haar aan om vast te houden aan haar doelen. Omgaan met emoties en verleidingen Het is normaal om op moeilijke momenten troost te zoeken in eten. Sonia herkende dit patroon bij zichzelf, vooral als ze geconfronteerd werd met tegenslagen of zorgen over haar kinderen en kleinkinderen. Maar ze leerde omgaan met deze emoties op een gezondere manier. Deze bewustwording en haar vastberadenheid stelden haar in staat om betere keuzes te maken en vast te houden aan haar doelen. Een inspiratie voor anderen: delen van succes en toekomstplannen Nu Sonia aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in haar gezondheidstransformatie, is ze een inspiratiebron geworden voor anderen. Ze voelt zich zelfverzekerder, draagt weer kleding waarin ze zich goed voelt en kan weer volop genieten van het leven. Haar verhaal herinnert ons eraan dat doorzettingsvermogen en de juiste steun kunnen leiden tot positieve resultaten. En wat brengt de toekomst? Sonia gelooft dat ze haar nieuwe levensstijl zal volhouden, mede dankzij de ondersteuning die ze heeft ontvangen.
… - Het succesverhaal van Valerie Desmet
Sinds mijn tienerjaren moet ik al opletten met wat ik eet. Bij iedere speciale gelegenheid of gewoon in het weekend kwam er makkelijk een kilootje bij. Dan besloot ik onmiddellijk weer de hele week sterk diëten. Over de jaren heen ging mijn gewicht gestaag omhoog. Ik sprong van het ene naar het andere dieet. Zo ging het van een fruitdieet, een soepdieet, een zuivering met ahornsiroop en citroen, intermittent fasting naar het ziekenhuisdieet. Ik heb van alles geprobeerd. Maar telkens had ik last van een jojo-effect. Alles wat ik verloor, kwam ik terug bij. In de zomer van 2022 had ik het echt gehad, ik voelde me opgeblazen, had geen fut en vooral mijn wekelijks loopje ging totaal niet meer. Ik had overal pijn, had te weinig adem, en het was lastig en vooral niet meer leuk. Via de pedicure kreeg ik de gegevens van Heidi. Ik heb het kaartje zeker 10 keer terug weggelegd en tegen mezelf gezegd “Ik kan het wel alleen, ik weet goed genoeg wat ik wel en niet mag eten”. Maar ja, je kent het wel hé, de kilo’s wilden er niet af. Tijdens de verlofperiode heb ik toen de beslissing genomen om toch maar een afspraak te maken… Begin augustus had ik dan mijn afspraak. Ik had heel veel zenuwen en een ‘dat zal me nooit lukken’ mentaliteit. Heidi vroeg me eerst naar mijn eetpatroon en mijn tussendoortjes. Ze zei me dat ik gezond at, maar te vet- en suikerrijk. Daarna werd ik werd volledig opgemeten. Zo konden we zien hoeveel spiermassa, vet, water er in mijn lichaam zat. Daar ben ik wel even van geschroken, maar uiteindelijk was het de juiste manier om mijn motivatie op te krikken en met een vastberaden gevoel naar huis te gaan. Ik was vooral blij dat ik via Heidi andere producten en ingrediënten leerde kennen. Ze gaf tal van recepten door. Ik mocht in het weekend zelfs mijn aperitiefje blijven drinken en als ik ging wandelen mocht er zelfs een koekje bij de koffie gegeten worden. Op die manier had ik minder het gevoel dat ik aan het diëten was. Heidi motiveerde mij iedere week opnieuw en was altijd positief. Intussen zijn we maart en ben ik bijna 17kg kwijt. Ik voel me veel beter en lopen lukt me terug aardig. In het wandelen heb ik een nieuwe hobby gevonden. Maar nu is er nog een grotere doelstelling, mijn gewicht kunnen behouden. Daarom ga ik nu 3-maandelijks op controle. Zo blijft er toch een beetje druk om je doel te behouden. Volgens mij heeft iedereen dat wel nodig heeft. 😊 Nogmaals bedankt Heidi!
… - Het succesverhaal van Katia Dewulf
Vijf jaar geleden contacteerde ik diëtiste Heidi Delaere op doktersadvies. Ik had last van m’n maag en slokdarm. De specialist adviseerde mij om nog wat extra kilo’s te vermageren. Ik was eindelijk al jaren bezig met mijn gewicht. Ik wou het echt al lang een pak naar beneden. Ooit woog 101,50 kg. Ik slaagde er zelf in, weliswaar met vallen en opstaan, om m’n gewicht naar 87 kg te brengen door minder te eten en door meer te bewegen. Maar ik had nog en extra duwtje in de rug nodig… Door het lezen van de succesverhalen en de rest van de website maakte ik een afspraak bij Heidi. Ik had vroeger al heel wat diëten, afslankprogramma’s en andere diëtisten uitgetest, maar bij Heidi was het anders. Heidi motiveerde mij om er echt voor te gaan. Ik wilde die extra 7 kg kwijtraken en Heidi steunde mij hier enorm in. Een gezonder leven en betere keuzes maken met mijn voeding, maar toch nog blijven genieten bleek dé winnende combinatie te zijn. Heidi gaf me heel veel tips en ga me nooit het gevoel dat ik me moest schamen als het afvallen niet meteen lukte. Dit zorgde voor een echte verandering in mij en voor een sterke motivatie om door te gaan. “Vandaag een mindere dag, morgen een betere en komaan we gaan er weer voor!” Momenteel weeg ik rond de 80 kg. Mijn streefdoel is om nog een 5-tal kg minder te wegen en dan m’n gewicht rond de 75 kg te houden. Dit zal mij zeker nog lukken, mede dankzij de ondersteuning en positieve vibes van Heidi. “Het is cruciaal om te blijven genieten van het leven en een positieve relatie op te bouwen met eten.”
…
GEZONDE RECEPTEN
- Dit is hét geheim voor krokante zoete-aardappelfrietjes
Krokante zoete-aardappelfrietjes maken, het lijkt soms een hele kunst. We verklappen je graag hét ultieme geheim om ze te bakken zoals het hoort! Ze zijn lekker, gezond en bovendien heel eenvoudig te maken: krokante frietjes van zoete aardappel zijn een geschenk uit de hemel! Krijg je ze niet zo crunchy en blijven ze aan de slappe kant? Dan verklappen we je graag hét ultieme geheim voor krokante zoete-aardappelfrietjes. Hoe komt het dat ze slap blijven? Dat komt doordat zoete aardappelen minder zetmeel bevatten dan een gewone aardappel, en net dat zetmeel zorgt voor een krokante buitenkant. Bovendien bevatten ze meer suikers, waardoor de frietjes sneller (te) bruin kleuren. De ideale methode moet dus te maken hebben met zetmeel toevoegen en de baktijd beperken. Zo bak je krokante zoete-aardappelfrietjes Even lekker, maar mét extra crunch? Je hebt niet meer nodig dan wat plantaardige olie en maïszetmeel om van je frietjes een succes van te maken! Dit mengsel legt een soort van omhulsel rond je frietjes. Daardoor wordt de buitenkant lekker krokant terwijl de binnenkant zachtjes gaart. Spoel of schil de zoete aardappel en snij ‘m in frietjes. Doe ze in een mengkom. Doe 2 eetlepels maïszetmeel en 1/2 koffielepel zout bij de frietjes. Schep ze om met een lepel of met je vingers. Zorg ervoor dat elk frietje bedekt is met een dun laagje maïszetmeel. Doe er 3 eetlepels plantaardige olie bij en schep opnieuw om. Leg de frietjes uit elkaar op een bakplaat met bakpapier, of op een speciale bakplaat met gaatjes waardoor de warme lucht goed kan circuleren. Dat laatste lukt ook goed op een rooster boven een bakplaat. Bak ze 20-25 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C (hetelucht) of (iets minder lang) in de heteluchtfriteuse. Schep ze na 10 minuten om en zet op het einde van de baktijd de grill nog eventjes op. Smakelijk! Nog een andere methode proberen? Spoel of schil de zoete aardappel en snij ‘m in frietjes. Kook ze 5 minuten voor in water met wat zout en een scheutje azijn. De azijn zorgt ervoor dat de frietjes mooi hun vorm houden. Giet af en laat een beetje afkoelen. Dep ze droog. Haal de frietjes door een zetmeelpapje: meng in een kom 150 ml koud water met 2 el aardappelzetmeel en roer goed los zodat er geen klontertjes in zitten. Haal de frietjes hier even door en laat ze even afdruppen op een rooster voor je ze op de bakplaat legt. Leg de frietjes op een metalen bakplaat, zoals beschreven hierboven, en besprenkel ze met arachideolie. Bak ze 15 minuten op 250°C in de heteluchtoven. Schep ze om en bak nog 10 minuutjes verder. Of bak ze 15 minuten op 200°C in de airfryer. Ken je oven Bak je de zoete-aardappelfrietjes in de oven, dan is het wel nog belangrijk om te weten dat elke oven een beetje anders werkt. Oventijden en -temperaturen zijn daarom altijd richttijden en -temperaturen. Blijf dus in de buurt en haal je frietjes er eerder uit als ze te snel bruin kleuren, of laat ze net iets langer zitten als het trager gaat. De airfryer heeft voor ons twee belangrijke voordelen: je zoete-aardappelfrietjes kleuren gelijkmatiger én ze zijn veel sneller klaar. https://www.youtube.com/watch?v=r69tamjp2mk
… - 10 Makkelijke, snelle “overheerlijke” winterse ovenschotels
Laat de winterse magie in je keuken tot leven komen met onze top 10 makkelijke, snelle en gezonde “overheerlijke” winterse ovenschotels! Warme, smaakvolle gerechten die in een mum van tijd klaar zijn en je zeker zullen verwarmen tijdens de koude dagen. Ovenschotel met bloemkool, broccoli en mager gehakt Kool is een van mijn favoriete superfoods. Deze ovenschotel met bloemkool wordt gegarandeerd een topper bij jou thuis! Ingrediënten (voor 4 personen) Kalfsgehakt /gehakte biefstuk (400 g) Broccoli (1) Bloemkool (1) verse rozemarijn (fijngehakt) (5 g) magere melk (1 l) light sojaroom (100 ml) jeneverbessen (2) kruidnagel (1) olijfolie (1 el) peper en zout Voor het korstje panko (4 el) tijm (fijngesnipperd) (5 g) rozemarijn (fijngesnipperd)(5 g) pijnboompitten (2 el) olijfolie (2 el) peper en zout Bereiding Verwarm de oven voor op 180°C. Snij de bloemkool en broccoli in roosjes en spoel. Blancheer de broccoli beetgaar in licht gezouten water. Kook de bloemkool gaar in de melk met de kruidnagel, de jeneverbessen, peper en zout. Giet af, verwijder de kruiden en mix de bloemkool met de light room tot een fijne puree. Bak het mager gehakt in olijfolie. Doe er de rozemarijn bij en kruid met peper en zout. Lepel het gebakken gehakt in een ovenschaal. Schik er de broccoliroosjes op. Lepel er de bloemkoolpuree op en bak 20 minuten in de oven. Bak de panko krokant in 2 el olijfolie. Snipper er de rozemarijn en de tijm bij. Rooster de pijnboompitjes goudbruin in een pannetje en doe bij de panko. Kruid met peper en zout. Haal de schotel uit de oven en bestrooi met de krokante panko. Serveer meteen. Curry-ovenschotel met courgette Lekker met rode rijst en wat limoenpartjes. Ingrediënten (voor 4 personen) Kippengehakt (600 g of gehakte biefstuk/kalfsgehakt) courgette (1) aubergine (1) kokosmelk (200 ml) magere kippenbouillon (½ blokje) geraspte magere kaas (150 g) ui (1) koriander (handje) kerriepoeder (mild) (2 kl) olijfolie peper en zout Bereiding Verwarm de oven voor op 180°C. Bak het mager gehakt in een scheutje olijfolie. Schep het in een ovenschaal. Pel en snipper de ui en snij de courgette en aubergine in blokjes. Fruit de ui in een scheutje olijfolie op zacht vuur en kruid met het kerriepoeder. Zet het vuur hoger en voeg de courgette en aubergine, het half mager kippenbouillonblokje en een scheut water toe, kruid met peper en zout en laat verder garen. Voeg de kokosmelk toe als de groenten zacht zijn en laat nog 1 minuut inkoken. Proef en kruid eventueel bij met kerriepoeder, peper en zout. Schep het groentemengsel bovenop het gehakt, bestrooi met gemalen kaas en zet 20 minuten in de oven of tot de kaas gegratineerd is. Garneer met wat blaadjes verse koriander. Slanke hachis parmentier Waar men bij de klassieke hachis parmentier aardappelpuree gebruikt, gebruikt men hier een puree van groenten. Het is zelfs nog lekkerder! Ingrediënten (voor 4 personen) Kalfsgehakt/gehakte biefstuk (300 g) bladspinazie (600 g) broccoli (500 g) knolselder (500 g) champignons (in stukjes) (300 g) sjalot (1) magere melk (100 ml) amandelschilfers (3 el) nootmuskaat boter olijfolie peper en zout Bereiding Schil de knolselder en snij ’m in blokjes. Snij ook de broccoli, met steel, in blokjes en kook ze samen met de knolselderblokjes gaar in lichtgezouten water. Giet af, laat uitlekken en pureer met een klontje boter en de melk. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Pel de sjalot, snipper ’m fijn en fruit aan in wat boter. Voeg het mager gehakt en gesneden champignons toe en bak rul. Kruid met flink wat peper en een beetje zout. Spoel de spinazie en laat goed uitlekken. Roerbak kort in wat olijfolie, kruid met peper en zout. Duw al het vocht eruit. Verhit de grill van de oven. Lepel de spinazie op de bodem van een ingevette ovenschotel. Verdeel er het gebakken gehakt over en lepel daarop een laag groentepuree. Bestrooi tot slot met de amandelschilfers. Zet de schotel 5 minuten onder de grill of tot de puree wat begint te kleuren. Ovenschotel van wintergroenten Warme mix van beetje geplette noten (niet teveel), kruiden en geitenkaas en wat honing. Ingrediënten (voor 4 personen) koolrabi (300 g) raapje (300 g) aardperen (300 g) zoete aardappelen (300 g) rode uien (2) appelen (type jonagold) (2) citroensap (van ’n halve citroen) knoflook (geperst) (2 teentjes) tijm (2 takjes) verse rozemarijn (2 takjes) light geitenkaas (met korst) (250 g) gemengde noten (50 g) honing (1 el) olijfolie (2 el) peper zout Bereiding Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de groenten, snij ze in gelijke stukken en kook of stoom ze in 10 minuten beetgaar. Giet af en laat uitlekken. Schil de appelen, snij in partjes en besprenkel met citroensap. Doe ze samen met de groenten en de geperste knoflook in een met olie ingevette ovenschaal. Snij de light geitenkaas in dikke plakken en schik die tussen de groenten. Rist de tijm en rozemarijn. Hak de noten grof en strooi ze samen met de kruiden over de groenten, besprenkel met honing. Zet 15 minuten in de voorverwarmde oven. Gratin van kabeljauw en venkel Een heerlijke ovenschotel met vis. Ingrediënten (voor 4 personen) broodkruim (vers) (100 g) kabeljauwfilet (600 g) ansjovisfilets (1 blikje) venkelknollen (2) venkelzaadjes (gekneusd) (1 tl) ui (1) witte wijn (1 glas) olijfolie boter peper zout Bereiding Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak 2 venkelknollen schoon en snij ze in repen. Snij 1 ui in ringen. Stoof ze aan in wat boter en voeg er de venkel aan toe. Kruid met peper, zout en een theelepel gekneusde venkelzaadjes, blus met een glas droge witte wijn. Laat 10 minuten zachtjes stoven. Beboter intussen een ovenschotel. Leg er de venkel in en leg er 600 g kabeljauwfilet op. Dep ansjovisfilets uit een klein blikje droog met keukenpapier. Mix samen met 100 g vers broodkruim in een blender . Voeg er eventueel wat extra olijfolie aan toe. Strooi de crumble over de vis en zet alles 35 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Serveer met magere aardappelpuree. Ovenschotel met zalm, spinazie en aardappelkorstje Ingrediënten (voor 4 personen) Zalmfilet (600 g) aardappelen (kort voorgekookt, in schijfjes) (400 g) jonge spinazie (300 g) knoflook (2 teentjes) ui (1) citroen (rasp en sap) (1) boter (50 g) magere melk (250 ml) dille (gehakt) (4 el) gesmolten margarine (2 el) peper en zout bloem (50 g) Bereiding Pel en snipper de ui en de knoflook. Fruit de ui in wat …
…