Recept: superlekkere en gezonde pompoensoep

Heidi DelaereGezond eten, Gezonde recepten

pompoensoep

Het is momenteel volop pompoenseizoen. I love it want ik vind pompoen superlekker en bovendien is het ultragezond. Ik heb een goed recept voor een overheerlijke pompoensoep. ’t Is zeer makkelijk om te maken dus je hoeft er zeker geen keukenprins(es) voor te zijn.

Enkele gezondheidsvoordelen van pompoen

  • Pompoen zit boordevol Vitamine C, wat goed is voor je weerstand.
  • Pompoen is rijk aan Vitamine A, wat goed is voor je ogen.
  • Pompoen bevat bepaalde aminozuren die de aanmaak van serotonine (het zogenaamde ‘gelukshormoon’) stimuleren. Hierdoor krijg je een vrolijk en gelukkig gevoel. Zalig toch!?
  • Met pompoen ben je beter beschermd tegen kanker. Dit komt doordat er veel bètacaroteen in zit, een antioxidant die helpt tegen kanker.
  • Bètacaroteen is ook goed voor de huid. Je krijgt een stevigere en stralende huid die beter bestand is tegen invloeden van buitenaf, zoals de zon.
  • Pompoenpitten zijn goed voor je hart. Gooi ze dus niet in de vuilnisbak maar rooster ze en dan zijn er heel lekker. De slechte cholesterol in je lichaam verlaagt en dit is goed voor je hart.

Kortom, pompoen is een echte healthy booster!

Recept: overheerlijke en makkelijke pompoensoep

Ingrediënten voor 1 grote kom pompoensoep

  • 500 gr pompoen (bij voorkeur vers maar je kan ook diepvriesblokjes gebruiken)
  • 1 liter water
  • 3 tomaten
  • 2 ajuinen
  • 2 blokjes groentebouillon
  • Wat olijfolie
  • Peper, zout en kruiden naar keuze

Zo maak je de soep:

  • Schil de pompoen en snijd hem in stukjes. Je kan ook kant-en-klare pompoenblokjes gebruiken uit de diepvries.
  • Pel de ajuinen en snipper ze fijn.
  • Spoel de tomaten en snijd ze in blokjes.
  • Zet een grote kom op het vuur en doe er wat olijfolie in. Bak de ajuinen en de pompoenstukjes kort aan en voeg er de tomatenblokjes bij. Laat een paar minuutjes sudderen.
  • Voeg dan het water toen en de bouillonblokjes. Breng het aan de kook op een matig vuurtje.
  • Na een 20-tal minuutjes mix je alles tot een gladde soep.
  • Kruid af met peper en zout naar eigen smaak. Andere kruiden kunnen ook, bijvoorbeeld kerrie, paprika, oosterse of italiaanse kruidenmix,… Gebruik de kruiden die je zelf graag lust!
  • Werk af met wat peterselie en pompoenpitjes. Smakelijk!

Deze soep kan je eten als maaltijd met wat brood en gezond beleg erbij (bv. kippenwit, magere kaas, hummus, geprakte avocado, gekookt eitje). Het is ook een ideaal tussendoortje.

Nood aan extra ‘comfort food’ in de herfst? Probeer dan zeker eens mijn recept voor healthy vegan macaroni!