Vegan Macaroni, even lekker als ’the real thing’!

Heidi DelaereGezond eten, Gezonde receptenLeave a Comment

Heidi Delaere Diëtiste Vegan Macaroni

Vegan Macaroni, even lekker als ’the real thing’!


Het mooiere weer zit er wel aan te komen nu de lente in het land is, maar een lekkere macaroni gaat er altijd in…

Dus laat ik vandaag maar eens gaan voor een welbekend vegan gerechtje: de vegan macaroni!

Deze vegan macaroni is gemaakt met voedzame en vitaminerijke ingrediënten, waarvan eentje onder meer speciaal bedoeld is om die kaasachtige smaak en structuur te krijgen (zeker in combinatie met de cashewnoten): edelgistvlokken. Deze gistvlokken bevatten bovendien heel wat vitamine B, dus ook dat is mooi meegenomen.

In deze vegan macaroni vind je trouwens ook miso terug. Voor wie nog nooit van miso heeft gehoord: miso is een lekkere Japanse smaakmaker. Het is een gefermenteerd mengsel van onder meer sojabonen, rijst of gerst, zout en koji (een gezonde schimmel).

Ingrediënten Vegan Macaroni – 4 personen


 • 250 g macaroni
 • 1 kleine aardappel
 • 100 g cashewnoten
 • 1 bloemkool
 • 1 broccoli
 • 250 ml sojaroom
 • 2 blokjes miso (bv. Miso Cube van Danival, bij Bio-planet)
 • 3 eetlepels edelgistvlokken (bv. Biologische edelgistvlokken van Mattisson, bij Bio-planet)
 • 1 citroen (zeste en sap ervan)
 • 1 theelepel mosterd
 • 2 eetlepels gedroogde dragon
 • peper en zout
 • olijfolie

Bereidingswijze Vegan Macaroni


Deze vegan macaroni is alweer een makkelijk receptje. Als je een beetje handig in de keuken bent, speel je dit klaar in een klein halfuurtje (en nog een halfuurtje de oven in erna). Ikzelf doe er net iets langer over, maar dat is vanzelfsprekend omdat ik een perfectionist ben 😉

Tip: het afkoken van de cashewnoten doe je best op voorhand zodat ze al kant-en-klaar zijn.

Snij zowel de bloemkool als de broccoli in kleinere roosjes. Hou de twee soorten wel gescheiden. Snij ook de aardappel in kleine blokjes.

Breng een grote pot met water aan de kook. Laat de helft van de in kleinere roosjes gesneden bloemkool samen met de stukjes aardappel 5 minuten koken, schep ze uit het water en hou ze even apart.

Doe vervolgens de macaroni in het water en voeg hier wat zout aan toe. Kook de macaroni tot deze al dente is, maar voeg 3 minuten voor deze klaar is de andere ongekookte helft van de in kleinere roosjes gesneden bloemkool en alle roosjes broccoli toe. Giet het water af – maar bewaar ongeveer 250 ml van het kookvocht – en doe alles in een grote kom.

Kook de cashewnoten 30 minuten in gezouten water. Giet ze af en hak ze in stukjes. Dit is makkelijker om op voorhand al te doen, het bereiden gaat dan wat vlotter.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Terwijl de oven voorverwarmt, mix je de apart gekookte bloemkoolroosjes en aardappel samen met de helft van de cashewnoten, de sojaroom, de miso en de gistvlokken. Giet de 250 ml kookvocht erbij om de saus minder dik te maken.

Schraap het dunne laagje van de schil van de citroen eraf (zeste). Kruid je saus af met deze zeste van citroen, het citroensap en de gedroogde dragon. Voeg peper en zout toe naar eigen smaak.

Schep nu voorzichtig de saus door de kom met vegan macaroni (met bloemkool en broccoli).

Giet het mengsel in een met olijfolie ingevette ovenschaal. Strooi de andere helft van de gehakte cashewnoten erover en bak de vegan macaroni 30 minuten in de oven.

Als deze vegan macaroni niet lekker is, dan weet ik het ook niet meer 🙂 Geniet ervan!


Maak een afspraak voor tips op jouw maat

Geef een reactie