Ontbijtsap is niet hetzelfde als fruit eten!

Heidi DelaereGezond etenLeave a Comment

Ontbijtsap Heidi Delaere

Ontbijtsap is niet hetzelfde als fruit eten!


“Ik drink elke dag een glas versgeperst fruitsap, ik ben goed bezig!”. Je hoort het waarschijnlijk wel vaker in je vrienden- en familiekring. Ontbijtsap drinken bij je ontbijt of een smoothie als tussendoortje, het raakt immers steeds meer ingeburgerd, ook in de winkelrekken. Want fruit is gezond, dus is fruitsap dat toch ook, niet?

Vooreerst: in een stuk fruit zitten heel wat vezels die bij de verwerking naar sap verloren gaan. Ook kan je op sap vanzelfsprekend niet kauwen, en dat kauwen heeft wel degelijk nut: je krijgt minder snel weer honger.

Maar wat nog het meest over het hoofd wordt gezien bij mensen die dagelijks een vers glas fruitsap drinken (ongeacht of het nu over appelsien-, appel- of een ander ontbijtsap gaat): één glas appelsiensap bevat al gauw 5 appelsienen, en dus ook het suiker- en caloriegehalte van die 5 appelsienen.

Normaal zijn 2 stukken fruit de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Met een glas fruitsap zit je al snel aan het dubbel aantal stukken fruit en dus het dubbele aan calorieën. Overgewicht wordt hierdoor al gauw in de hand gewerkt. Bovendien bevatten fruitsappen heel wat zuren die op termijn je tandglazuur kunnen aantasten.

Conclusie: doe toch maar die extra inspanning om je fruit te schillen en snijden, het levert je meer voedingsstoffen en minder caloriëen op dan dat glaasje sap elke ochtend!

Maak een afspraak voor tips op jouw maat

Geef een reactie