Dit is hét geheim voor krokante zoete-aardappelfrietjes

Heidi DelaereGezond eten, Gezonde recepten

Krokante zoete-aardappelfrietjes maken, het lijkt soms een hele kunst. We verklappen je graag hét ultieme geheim om ze te bakken zoals het hoort!

Ze zijn lekker, gezond en bovendien heel eenvoudig te maken: krokante frietjes van zoete aardappel zijn een geschenk uit de hemel! Krijg je ze niet zo crunchy en blijven ze aan de slappe kant? Dan verklappen we je graag hét ultieme geheim voor krokante zoete-aardappelfrietjes.

Hoe komt het dat ze slap blijven?

Dat komt doordat zoete aardappelen minder zetmeel bevatten dan een gewone aardappel, en net dat zetmeel zorgt voor een krokante buitenkant. Bovendien bevatten ze meer suikers, waardoor de frietjes sneller (te) bruin kleuren. De ideale methode moet dus te maken hebben met zetmeel toevoegen en de baktijd beperken.

Zo bak je krokante zoete-aardappelfrietjes

Even lekker, maar mét extra crunch? Je hebt niet meer nodig dan wat plantaardige olie en maïszetmeel om van je frietjes een succes van te maken! Dit mengsel legt een soort van omhulsel rond je frietjes. Daardoor wordt de buitenkant lekker krokant terwijl de binnenkant zachtjes gaart.

  1. Spoel of schil de zoete aardappel en snij ‘m in frietjes. Doe ze in een mengkom.
  2. Doe 2 eetlepels maïszetmeel en 1/2 koffielepel zout bij de frietjes. Schep ze om met een lepel of met je vingers. Zorg ervoor dat elk frietje bedekt is met een dun laagje maïszetmeel.
  3. Doe er 3 eetlepels plantaardige olie bij en schep opnieuw om.
  4. Leg de frietjes uit elkaar op een bakplaat met bakpapier, of op een speciale bakplaat met gaatjes waardoor de warme lucht goed kan circuleren. Dat laatste lukt ook goed op een rooster boven een bakplaat. Bak ze 20-25 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C (hetelucht) of (iets minder lang) in de heteluchtfriteuse. Schep ze na 10 minuten om en zet op het einde van de baktijd de grill nog eventjes op.
  5. Smakelijk!

Nog een andere methode proberen?

  1. Spoel of schil de zoete aardappel en snij ‘m in frietjes.
  2. Kook ze 5 minuten voor in water met wat zout en een scheutje azijn. De azijn zorgt ervoor dat de frietjes mooi hun vorm houden. Giet af en laat een beetje afkoelen. Dep ze droog.
  3. Haal de frietjes door een zetmeelpapje: meng in een kom 150 ml koud water met 2 el aardappelzetmeel en roer goed los zodat er geen klontertjes in zitten. Haal de frietjes hier even door en laat ze even afdruppen op een rooster voor je ze op de bakplaat legt.
  4. Leg de frietjes op een metalen bakplaat, zoals beschreven hierboven, en besprenkel ze met arachideolie. Bak ze 15 minuten op 250°C in de heteluchtoven. Schep ze om en bak nog 10 minuutjes verder.  Of bak ze 15 minuten op 200°C in de airfryer.

Ken je oven

Bak je de zoete-aardappelfrietjes in de oven, dan is het wel nog belangrijk om te weten dat elke oven een beetje anders werkt. Oventijden en -temperaturen zijn daarom altijd richttijden en -temperaturen. Blijf dus in de buurt en haal je frietjes er eerder uit als ze te snel bruin kleuren, of laat ze net iets langer zitten als het trager gaat.

De airfryer heeft voor ons twee belangrijke voordelen: je zoete-aardappelfrietjes kleuren gelijkmatiger én ze zijn veel sneller klaar.