Dikke Darm Maand Maart!

Heidi DelaereSpecifieke voeding

Voorkomen is nog steeds beter dan genezen, met zelfzorg op de eerste plaats!

Wist je dat elke maand 666 mensen in België de diagnose darmkanker krijgen? Dat terwijl uit verschillende onderzoeken naar kankerpreventie blijkt dat je het risico op darmkanker kan verkleinen door je voeding en levensstijl aan te passen. Neem het heft in eigen handen en verlaag het risico op darmkanker:

Tip 1. Eet niet teveel rood vlees, bereid vlees en vleeswaren. 

Wat is dat nu, niet teveel? De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om te streven naar 300 gram rood vlees per week en zeker niet de grens van 500 gram te overschrijden. Overschrijdt je deze hoeveelheid, dan heb je een verhoogd risico op het krijgen van dikkedarmkanker en endeldarmkanker, die tot de top drie van de meest voorkomende kankers in België behoren. Alle beetjes helpen!

Beter vis? Wie wekelijks een keer vis eet, heeft 4 procent minder kans op kanker van de dikke darm. Bij twee keer daalt de kans met 8% en bij drie keer in de week vis is dat 12 procent. De onderzoekers van de Nederlandse Wageningen Universiteit in de American Journal of Epidemiology vermoedt dat het effect te maken heeft met de aanwezigheid van omega-3-vetzuren in vette vis.  Dus in plaats van je wekelijks bezoek aan de slager, stop eens aan de vishandel! 

Of… daag jezelf eens uit bij de vegetarische afdeling in de supermarkt!🧐

Tip 2. Behoudt een gezond gewicht

Een overgewicht (BMI +25) zou verschillende kankertypes in de hand werken, zo ook darmkanker. Ook een te hoge buikomtrek door lokaal lichaamsvet kan, zelfs bij een gezond gewicht, het risico op kanker verhogen.  Bourgondisch leven kan ook anders.

Tip 3. Beweeg regelmatig

Mensen die regelmatig bewegen in hun dagelijks leven of aan sport doen, hebben een duidelijk lager risico om te sterven aan bepaalde kankertypes dan mensen die inactief zijn. Een verband is aangetoond bij baarmoederslijmvlieskanker, borstkanker en dikkedarmkanker, maar waarschijnlijk verlaagt fysieke activiteit ook het kans op long-, slokdarm- en leverkanker. 

Neem de trap in plaats van de roltrap! 

Tip 4. Beperk je alcoholgebruik en tracht niet te roken

Daar is die weer, Mr. alcohol. Wereldwijd is alcohol verantwoordelijk voor minimum 4% van de kankers. Vooral in combinatie met roken neemt het risico op kanker sterk toe. Het advies luidt om geen of maximum tien glazen alcohol per week te drinken. Er zijn vandaag de dag enorm veel lekkere alternatieven op gebied van alcoholvrije dranken. Neem een kijkje naar mijn voorafgaand artikel over mocktails.

Tabak is sowieso uit den boze. Het leven kan ook draaglijk en leuk zijn zonder :). Andere guilty pleasures genoeg om uit te kiezen!

Tip 5. Consumeer voldoende vezelrijke voedingsmiddelen en drink voldoende water.

Vezels versnellen onze spijsvertering, waardoor voedsel sneller wordt afgevoerd en de kans op beschadigingen in de darmcellen verkleind. Bovendien binden ze zich aan schadelijke stoffen en voeren ze die mee af. Om de vezels hun werk te laten doen, is het wel belangrijk voldoende water te drinken. De vezels absorberen het water bij wijze van spreken als een spons, waardoor je een soepele ontlasting krijgt en obstipatie vermijdt. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert een dagelijkse inname van 30 à 40 gram vezels. Die zitten onder andere in volkorenproducten, zilvervliesrijst, ontbijtgranen, groenten, fruit, peulvruchten en noten. Daarnaast zou je anderhalve tot twee liter water moeten drinken om jouw lichaam het beste te geven. Klinken met een glas water brengt vooral geluk voor jouw gezondheid! Jouw lichaam zal je alvast zeer drankbaar zijn. Cheers!

👉 Ik hoop dat deze tips je weg naar een gezondere levensstijl kunnen motiveren. 🎒💪🕺De kwaliteit van gewoontes zorgen voor de kwaliteit van je toekomst. Het geheim van succes ligt in je dagelijkse routine.

Vergeet vooral niet te genieten in het ontdekken naar een gezondere, betere versie van jezelf.

Heb je graag nog extra advies of een extra duwtje in de rug? Aarzel niet om me te contacteren dan zorgen we samen voor een gezondere ik! Maak een afspraak.🙌🏽