Zijn diepvriesgroenten even gezond als verse groenten?

Heidi DelaereGezond eten

Eet jij 300 gram groenten per dag? Dat is nochtans de bedoeling, maar als je een druk leven hebt, is dat niet altijd even makkelijk. Hoe moeilijk het ook is, gezond eten is noodzakelijk!

Je eetgewoontes beïnvloeden je gezondheid enorm. Gezonde maaltijden zorgen er dan ook voor dat je minder risico hebt op ziektes zoals kanker, hart- en vaatziektes enz. Plantaardige voeding is dus ongetwijfeld de beste keuze. Denk hierbij bijvoorbeeld aan diverse groenten. Door zo’n dieet krijg je voldoende vezels en gezonde voedingsstoffen binnen.

Maar wie heeft in godsnaam tijd om voor een constante voorraad verse groenten te zorgen? Niemand toch? Daarom grijp je wel vaker naar diepvriesgroenten.

Maar zijn die diepvriesgroenten dan even gezond als verse groenten?

Verse groenten worden vaak onrijp geplukt, omdat ze tijdens het transport verder moeten rijpen. Later in het transportproces worden de groenten gekoeld en behandeld om verderf tegen te gaan. Hierdoor krijgen de groenten minder tijd om volledig te ontwikkelen tegenover volledig gerijpte groenten die je vers uit je eigen tuin zou plukken.

Hoe langer verse groenten in de winkel liggen, hoe meer ze in contact komen met licht en zuurstof waardoor de gezondheidsvoordelen slinken.

Aan de andere kant worden diepvriesgroenten rijp geoogst. Na het plukken worden ze meteen gewassen, gesneden en ingevroren. Enkel als de groenten worden geblancheerd verliezen ze een beetje voedingsstoffen. Daarna blijft de voedingswaarde constant.

Zijn er dan zoveel voordelen aan diepvriesgroenten?

Ja! Zeker als je gezond wil eten en het gevoel hebt dat je geen tijd hebt.

  • Tijdsbesparing: je hoeft geen verse groenten te snijden.
  • Mineralen & vitamines: diepvriesgroenten hebben vaak hetzelfde of een hoger vitamine- en mineralengehalte als hun verse varianten.
  • Prijs: diepvriesgroenten zijn vaak goedkoper dan verse producten.
  • Anti-verspilling: door het gebruik van diepvriesgroeten verklein/ voorkom je voedselverspilling.

Waar moet je op letten?

Om optimaal gezondheidslevel te garanderen heb ik nog een aantal tips:

  • Vermijd ontdooien: veel vitamine C gaat verloren tijdens het ontdooiingsproces, daarom plaats je best je bevroren groentes meteen in de kookpot.
  • Ingrediënten: vermijd groenten met toegevoegde room, suiker, enz.
  • Opbergen: je bergt diepvriesgroenten best op aan de achterzijde van de diepvriezer. Zo hebben ze minder blootstelling aan zuurstof en licht.

Je hebt dus geen excuus meer om diepvriesgroenten & gezond eten links te laten liggen! 😀