Wat is een gezond tussendoortje?

Heidi DelaereGezond eten

Gezonde tussendoortjes

Ik krijg vaak de vraag naar gezonde tussendoortjes. Veel mensen weten niet goed wat ze mogen/moeten eten als tussendoortje. Het is heel belangrijk om voldoende te eten tussen de maaltijden. Anders keldert je bloedsuikerspiegel en grijp je haast onvermijdelijk naar een gesuikerde snack of een vettige hap. Dit is niet goed voor je gewicht en je voelt je er ook niet bepaald energieker door. Want al snel komt er dan een nieuw ‘hongerke’ en zo beland je in een vicieuze cirkel…

Slim snacken is de boodschap!

En ik heb goed nieuws, want dit is echt niet moeilijk. De belangrijkste regel is dat je tussendoortje moet bestaan uit een combinatie van trage suikers, gezonde vetten en eiwitten.

Hier zijn enkele suggesties voor goeie tussendoortjes:

  • Een stuk fruit, eventueel in combinatie met gezonde vetten (bv. stukjes appel die je bestrijkt met wat pindakaas: superlekker!).
  • Je kan ook een smoothie maken van vers fruit met magere/plantaardige melk of yoghurt. Let op: fruit bevat veel (natuurlijke) suikers dus hou het bij 2 à 3 stuks per dag (ongeveer 150 gr/portie).
  • Een kommetje magere of plantaardige yoghurt met stukjes vers fruit: dit maak je makkelijk zelf en het is veel lekkerder, gezonder én goedkoper dan de fruityoghurt die je in de supermarkt koopt.
  • Rauwe groentjes zijn een ideaal tussendoortje, bv. kerstomaatjes, wortelreepjes, komkommer, bloemkoolroosjes, radijzen, sojaboontjes,… Je kan dit eventueel eten met wat hummus of een yoghurtdip.
  • Verwen jezelf met een stukje donkere chocolade (ca. 20 gr) met minstens 80% cacao. Geniet ervan, het mag!
  • Soep is een heerlijke snack op koude (en ook minder koude) dagen. Het voordeel is dat je het in een grote hoeveelheid kan maken om dan in te vriezen als kleinere porties. Zo heb je altijd een gezonde snack in de buurt. Tip: probeer zeker eens mijn overheerlijke pompoensoep!
  • Een volkoren boterham of rijstwafel met mager beleg zoals magere kaas, kippenwit, hummus, pindakaas of geprakte avocado.
  • Een handvol noten: rijk aan goeie vetten en eiwitten, maar ook calorierijk dus beperk het tot een handvol (ongeveer 25 à 30 gram).
  • Een gekookt eitje kan je ook eten als tussendoortje, ’t is eens iets anders!
  • Maak zelf gezonde koekjes, cake of bananenbrood. Je vindt veel recepten op het internet, die zeker niet moeilijk zijn om te maken. Meestal kan je deze koekjes ook invriezen, handig!

3 tips voor gezonde tussendoortjes

  1. Als je onderweg bent of naar je werk gaat, neem dan een paar gezonde tussendoortjes mee. De snacks die ik hierboven heb opgesomd, zijn allemaal geschikt om ‘on the go’ te eten. Zo word je niet verleid om te stoppen in een tankstation of om snel iets te graaien uit de snoepautomaat op het werk.
  2. Zorg voor variatie in je tussendoortjes. Eet bijvoorbeeld ’s morgens fruit, ’s namiddags yoghurt met wat fruit en zaden, en ’s avonds een handvol noten.
  3. In principe moet je elke 2 à 3 uur iets eten. Maar als je écht geen honger hebt, hoef je je natuurlijk niet te overeten. Luister vooral naar je lichaam en eet enkel iets als je honger hebt, niet zomaar uit ‘goesting’.