Vroeg in je bed is beter voor je lijn!

Heidi DelaereGezond eten, Sport en BewegingLeave a Comment

Vroeg in je bed Heidi Delaere

Vroeg in je bed is beter voor je lijn!


Laat gaan slapen, slaapproblemen, korte nachten, … absoluut niet goed voor je gewicht, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Amerikaanse wetenschappers onderzochten in een experiment de eetgewoontes van een 200-tal mensen, meerbepaald niet-zwaarlijvige mannen en vrouwen tussen 22 en 50 jaar. Vijf dagen na elkaar moesten ze opblijven tot vier uur ’s nachts en mochten ze daarna slechts vier uur slapen.

Vijf dagen lang konden deze proefkonijnen zoveel eten als ze wilden. Niet alleen werden er op geregelde tijdstippen maaltijden geserveerd (net zoals thuis), maar ze mochten ook eten halen uit een volle koelkast en konden eten opwarmen in een microgolfoven. Ze mochten rondwandelen, maar het leveren van fysieke inspanningen was niet toegestaan.

De onderzoekers vergeleken de calorie-inname van de korte slapers met een groep lange slapers. De lange slapers mochten zo lang slapen als ze wilden en hadden hetzelfde eten ter beschikking.

De proefpersonen die lang moesten opblijven, aten meer dan 550 kilocalorieën extra tussen 10 uur ’s avonds en 4 uur ’s nachts. Bovendien kozen ze vooral voor vet voedsel. Ze werden op 5 dagen gemiddeld 1 kilogram zwaarder. De mannen met een slaaptekort kwamen meer gewicht bij dan de vrouwen. De eetgewoontes van de lange slapers daarentegen, die bleven hetzelfde.

Meest waarschijnlijke verklaring: bij mensen met slaapgebrek wordt het hormoon ghreline meer aangemaakt dan bij mensen die normaal slapen. Dit hormoon maakt mensen hongerig.

Conclusie: vroeg je bed in en voldoende uurtjes slaap, is een stuk gezonder voor je lichaam. En voor je geest trouwens ook.

Maak een afspraak voor tips op jouw maat

Geef een reactie