Sportieve skivakantie zorgt voor een overdosis vet

Heidi DelaereGezond eten, Sport en BewegingLeave a Comment

Skivakantie zorgt voor overdosis vet

Skivakantie kan zorgen voor een overdosis vet …


Trek je binnenkort ook naar de skigebieden? Helemaal klaar voor een sportieve skivakantie? En dan ook klaar voor al die bratwurst, kaasfondue en glühwein op het menu?

Niet om de pret te drukken, maar weet dat skiën maar 450 calorieën per uur verbrandt en die bratwurst …

Bratwurst doet al je verbrande calorieën teniet


Het skiën tijdens je skivakantie staat garant voor een verbranding van 450 calorieën per uur. Door de koude en de hoogte verbruik je immers meer energie dan normaal. De meeste mensen hebben echter de indruk dat je met skiën veel meer calorieën verbrandt dan dat. Het aantal calorieën dat je verbruikt met skiën zelf is niet zo extreem omdat je eerder glijdt dan je spieren optimaal in te spannen. En daar stijgt je hartslag dus niet van. Het is lastig voor je spieren, maar een stuk minder intensief dan lopen of fietsen.

Het vetrijke eten tijdens je skivakantie zorgt er bovendien nog eens voor dat de calorieën die je verbrand hebt weer heel snel worden gecompenseerd.

Om je even te helpen ontnuchteren of tenminste bewuster te laten eten daar hoog in de bergen:

  • Kaasfondue: 1.800 kcal (4 uur skiën)
  • Chocomelk met slagroom: 320 kcal (45 minuten skiën)
  • Glas glühwein: 260 kcal (35 minuten skiën)
  • Bratwurst: 320 kcal (45 minuten skiën)
  • Spaghetti bolognese met kaas: 750 kcal (1 uur en 40 minuten skiën)

En dan hebben we het nog niet gehad over de après-ski, want een gewoon pintje bevat al 105 kcal … En meestal stopt het niet bij eentje 🙂

Gezond menu voor op skivakantie


Wat mag je dan wél eten daar hoog in die koude bergen boordevol immense inspanningen … ?

Ontbijt
Het ontbijt moet 20 procent van je dagelijkse energie leveren, dus je begint de dag best gezond maar ook stevig. Denk hierbij aan pannenkoekjes, havermout of boterhammen en een kommetje (doe maar ‘kom’) yoghurt of vers fruit.

Tussendoortje
Eet best elke twee uur iets kleins tijdens het skiën. Een banaan, een energiereep of wat notenkoekjes zijn lekkere tussendoortjes. En drink voldoende want je zweet niet alleen veel, op een dergelijke hoogte verlies je ook meer vocht.

Lunch
Eet voldoende, maar licht. Geen frieten of zware goulashsoepen, maar eerder een licht verteerbare groentesoep met wat brood. Pasta kan ook, maar laat al die vette kazen dan achterwege. Neem er als dessert gerust nog een banaan bij. Het mag in het algemeen bovendien best een zoutrijke lunch zijn gezien je door het vele zweten ook veel mineralen verliest.

Diner
Goh ja, die eeuwige kaasfondue … Vermijden kan je hem bijna niet en na zo’n dagje skiën kan dit ook best wel. Net als die schnitzel. Maar overdrijf niet.

Enfin, de boodschap is duidelijk: geniet, maar met mate(n)!


Maak een afspraak voor tips op jouw maat

Geef een reactie