Konjac, verbluffende vervanger van spaghetti, rijst en noedels

Heidi DelaereGezond etenLeave a Comment

Konjac Heidi Delaere

Konjac, verbluffende vervanger van spaghetti, rijst en noedels


Nee, niet Cognac – dat zou maar al te makkelijk zijn – wél Konjac, een Oosterse plant waarvan de wortel bekend is om z’n efficiënte hulp bij de bestrijding van overgewicht. En bovendien een goed middel tegen maagzweren.

De wortelknollen houden veel zetmeel vast. Onze Aziatische medemens maakt er dan ook meel van en door toevoeging van water ook een soort gel die bekend staat als ‘Konnyaku’. Dit laatste is een plantaardig alternatief voor gelatine. De gel wordt gesneden in draden zodat er noedels van worden gemaakt, en in andere vormen spaghetti en rijst.

In de USA zijn de noedels van de Konjacwortel al erg bekend omwille van hun absorberende werking met betrekking tot het watergehalte in het lichaam. Het heeft immers de eigenschap om tot 100 maal zijn eigen volume aan water op te nemen. Hierdoor vormt het een volumineuze massa in je maag waardoor het hongergevoel onderdrukt wordt. Hierbij worden geen calorieën aan het lichaam toegevoegd. Bovendien verlaagt het de vet- en suikeropname in de darmen wat leidt tot een nog efficiënter gewichtsverlies. Optimaal profiteren van de voordelen van Konjac, doe je door zoveel mogelijk water te drinken, tot zo’n 2 liter per dag.

We maakten zelf al Konjac spaghetti met een tomatensausje en een wok met Konjac rijst, groentjes, kip en currysaus. Verwacht je niet aan hetzelfde als het origineel, maar met 9 kcal per 100 gr voor Konjac en zo’n 340 kcal per 100 gr voor de traditionele spaghetti, is de keuze toch wel snel gemaakt. Bovendien ben je sneller en langer verzadigd!

Konjac is momenteel aan het opkomen op de Belgische markt en daar wordt duchtig van geprofiteerd aan de kassa. Mààr… wie zich NU (eind juli ’14) rept naar een Action winkel in de buurt vindt er de pakjes die je op de foto’s ziet voor ongeveer 1,4 euro per portie van 200 gr. En dat is algauw slechts een derde van wat elders wordt gevraagd!

Maak een afspraak voor tips op jouw maat

Geef een reactie