Heerlijke & gezonde ontbijtideeën

Heidi DelaereGeen categorie

Een goede start van de dag begint met een gezond ontbijt dat zowel voedzaam als smaakvol is. Als je op zoek bent naar inspiratie om je ontbijtmenu nieuw leven in te blazen, heb ik hier een reeks verrukkelijke gerechten die je ochtenden opvrolijken. Van knapperige meerzaden crackers tot romige tropische boekweitpap, deze recepten combineren heerlijke smaken met voedzame ingrediënten. Dus, laat die ontbijtruimte in je dagelijkse routine schitteren met deze geweldige ontbijtideeën!

Gezonde meerzaden crackers

Crackers zijn geliefd bij het ontbijt, zowel hartig als zoet. Deze meerzaden crackers bieden een veelzijdige optie. Ze zitten boordevol zaden, pitten en superfoods. Hier is een eenvoudig recept om ze te maken en te genieten van een koolhydraatarm alternatief voor crackers.

Ingrediënten voor 8 porties:

  • 250 gram zaden- en pittenmix
  • 75 gram sesamzaad
  • 50 gram gebroken lijnzaad
  • 2 eetlepels amandelmeel
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie
  • 1 eetlepel kurkuma
  • Snufje zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Klop de eieren los en meng ze met de overige ingrediënten in een kom.
  3. Verdeel het mengsel gelijkmatig over het bakpapier en druk het stevig aan tot een rechthoek.
  4. Bak gedurende 10 minuten in de oven.
  5. Haal de bakplaat uit de oven en snijd de crackers in 8 gelijke stukken met een scherp mes.
  6. Bak de crackers vervolgens nog 15 minuten in de oven.
  7. Laat ze volledig afkoelen en beleg ze naar wens. Eet smakelijk!

Deze zelfgemaakte meerzaden crackers zijn rijk aan eiwitten, vezels en Omega 3-vetzuren. Bewaar ze in een afgesloten trommel in de koelkast en geniet ervan als ontbijt, lunch of tussendoortje. Ga jij ze proberen? We horen graag wat je ervan vindt!

Chiapudding met vijgen

Begin je dag met een gezond en snel ontbijt door de avond ervoor deze heerlijke tropische chiapudding te bereiden. Geniet van de smaak van verse vijgen, chiazaad en amandelmelk voor een voedzaam ontbijt boordevol vezels.

Ingrediënten voor 2 porties:

  • 30 gram chiazaad
  • 175 ml amandelmelk
  • 3 vijgen
  • 1 tl vanillepoeder
  • 100 gram suikervrije yoghurt
  • 1 el light jam
  • Handje granola

Bereidingswijze:

  1. Meng het chiazaad, de amandelmelk, het vruchtvlees van 1 vijg en vanillepoeder in een kom. Laat het minstens 3 uur, bij voorkeur ’s nachts, in de koelkast staan.
  2. Snijd één vijg in plakjes en de andere in parten.
  3. Druk de vijgenplakjes tegen de zijkanten van twee glaasjes.
  4. Verdeel de helft van de chiapudding over de glaasjes.
  5. Voeg een laagje jam en yoghurt toe, gevolgd door de rest van de chiapudding.
  6. Garneer met vijgenparten en granola.

Citroen granola

Deze koolhydraatarme en eiwitrijke citroen granola is perfect om je dag mee te beginnen. Het heeft een verfrissende citroensmaak en knapperige textuur, ideaal als ontbijt of na het sporten.

Ingrediënten:

  • 100 gram notenmix (gemalen)
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram Erythritol (zoetstof)
  • 25 gram vanille-eiwitpoeder
  • 100 gram kokosolie
  • Rasp van ½ citroen
  • Sap van ½ citroen
  • 1 eiwit

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Mix alle ingrediënten in een kom.
  3. Verspreid het beslag gelijkmatig op de bakplaat.
  4. Bak gedurende 18-20 minuten tot het goudbruin is.
  5. Haal uit de oven en gebruik een vork om de granola in stukjes te breken.
  6. Laat volledig afkoelen en bewaar in een luchtdichte container.

Tropische boekweitpap

Deze romige boekweitpap met banaan, mango, ananas en zaden is een snel en heerlijk ontbijt om jezelf op een zonnige ochtend te trakteren.

Ingrediënten:

  • 80 gram boekweitkorrels
  • ½ banaan
  • ½ mango
  • Handje diepvries ananas
  • 1 el citroensap
  • Scheutje plantaardige melk
  • Snufje kaneel
  • Toppings: hennepzaad, kokosrasp, pompoen- en zonnebloempitten

Bereidingswijze:

  1. Week de boekweitkorrels ’s nachts in tweemaal hun volume water met citroensap. Spoel ze ’s ochtends goed af.
  2. Meng alle ingrediënten (behalve de toppings) in een blender. Voeg wat plantaardige melk toe totdat de gewenste consistentie is bereikt.
  3. Giet het mengsel in een kom en garneer met je favoriete toppings.

Baked oats met gedroogde mango

Deze vegan en glutenvrije baked oats met gedroogde mango zijn een voedzaam en heerlijk ontbijt dat je dag goed begint.

Ingrediënten voor 1 portie:

  • 35 gram havermout
  • 1 rijpe banaan
  • 75 ml plantaardige kokosyoghurt
  • 5-10 gram ahornsiroop
  • 1 tl bakpoeder
  • 20 gram gedroogde mango
  • Kokossnippers als topping
  • Plantaardige olie/boter om in te vetten

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een ovenschaaltje in.
  2. Prak de banaan en meng deze met havermout, kokosyoghurt, ahornsiroop en bakpoeder.
  3. Snijd de ged

roogde mango in kleine stukjes en voeg ze toe aan het beslag.

  1. Giet het beslag in het ovenschaaltje en bestrooi met kokossnippers.
  2. Bak gedurende 10-12 minuten tot het goudbruin is.
  3. Laat even afkoelen en serveer met extra kokosyoghurt.

Pittige smoothiebowl met gember

Deze snelle en gezonde smoothiebowl zit boordevol smaak dankzij de combinatie van ananas, mango, banaan, kurkuma, gembersap en je favoriete toppings. Perfect voor drukke ochtenden!

Ingrediënten voor 1 portie:

  • 100 gram bevroren ananas
  • 115 gram bevroren mango
  • 1 banaan
  • 2-3 tl kurkuma
  • 50 ml gembersap
  • Toppings naar keuze

Bereidingswijze:

  1. Ontdooi de ananas en mango.
  2. Meng alle ingrediënten (behalve de toppings) in een blender.
  3. Schenk het mengsel in een kom en voeg je favoriete toppings toe.

Geniet van deze pittige smoothiebowl als een snel en gezond ontbijt, zelfs op drukke ochtenden!