Healthy comfort food voor in de winter

Heidi DelaereGezond eten, Gezonde recepten

healthy comfort food

Tijdens de koude en kille wintermaanden kan ik zo genieten van een dampende ovenschotel. Zalig comfort food vind ik dat! Helaas bevatten ovenschotels vaak veel kaas, room en vlees. Dat is zwaar en niet zo gezond… Natuurlijk mag je af en toe eens genieten van een ‘klassieker’ zoals gehakt parmentier, al doe je het best niet elke dag. Maar geen paniek, er bestaat ook zoiets als healthy comfort food. Ik heb een recept voor een gezondere (en minstens even lekkere) versie van deze ovenschotel, die je gerust wél elke dag op het menu mag zetten – al zal je het dan misschien snel beu zijn 😉

Recept voor een makkelijke en gezonde ovenschotel

Hieronder vind je het recept voor vegetarische hachis parmentier, met veggie gehakt en extra veel groentjes. Het is makkelijk om te maken en o zo lekker!

Healthy comfort food: veggie gehakt parmentier met véél groentjes

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 gr veggie gehakt (dit kan je tegenwoordig kopen in elke supermarkt)
  • 800 gr bloemige aardappelen
  • 500 gr broccoli
  • 200 gr boerenkool
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 40 gr boter
  • olijfolie
  • 1 handvol walnoten
  • 80 gr geraspte parmezaanse kaas
  • melk
  • kruiden: garam masala, nootmuskaat, peper, zout, enkele takjes verse tijm

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Pel en snipper de sjalot. Pel en plet de knoflook. Hak de broccoli in roosjes, hak ook de steeltjes in fijne stukjes. Verwijder de harde nerf van de boerenkool en snij de bladeren fijn.
  3. Stoof de sjalot en de look in wat olijfolie. Voeg de broccoli en de boerenkool toe. Kruid met garam massala, peper en zout en roerbak tot de broccoli beetgaar is. Haal het groentemengsel uit de pan.
  4. Verhit wat olijfolie (in dezelfde pan) en bak het vegetarisch gehakt goudbruin. Kruid met peper en zout.
  5. Schil de aardappelen en kook of stoom ze zacht. Laat ze uitlekken en pureer ze met 40 gram boter en een scheutje melk. Kruid goed met nootmuskaat, peper en zout.
  6. Leg onderin de ovenschaal het gehakt, vervolgens een laagje groentemengsel en daarna puree. Bestrooi met gehakte walnoten, tijm en geraspte parmezaan.
  7. Zet 20 à 25 minuten in de oven. Smakelijk!

(Recept van Libelle Lekker)

Hou je van zoet? Probeer dan zeker eens mijn recept voor gezonde chocolademousse. So good!!