De formule voor een gezonde havermoutkom

Heidi DelaereGeen categorie

Koolhydraten zijn de brandstof voor onze actieve levensstijl, en havermout is de superheld onder de ontbijtopties! Met meer dan 50 gram koolhydraten in een eenvoudige kom havermout, voeg je andere voedzame elementen toe om jouw ontbijt naar een hoger niveau te tillen.

Waarom havermout zo geweldig is voor jou
Niet alle koolhydraten zijn gelijk, en havermout is daar het perfecte voorbeeld van. Boordevol vezels zorgt het ervoor dat je koolhydraten geleidelijk worden opgenomen, waardoor je langer profiteert van die energieboost.

Een kom havermout met gekookt water is niet alleen ideaal voor een lichte workout, maar ook perfect om je lichaam na het sporten weer klaar te stomen. Sportvoedingsdeskundige Amy Goodson adviseert om binnen 45 minuten na je training te eten voor optimaal herstel.

De havermout formule
Basis + Eiwitten + Gezonde Vetten + Toppings

Een goede kom havermout begint met de keuze tussen grove havervlokken, ouderwetse haver of instant havermout, afhankelijk van je textuur- en kookvoorkeur. Eiwitten helpen bij spieropbouw en herstel, terwijl gezonde vetten zorgen voor verzadiging en een gezond hart. Het toevoegen van smakelijke toppings zoals fruit, groenten, siroop of kruiden verandert niet alleen de smaak, maar verrijkt ook je havermout met voedingsstoffen.

Klaar om te creëren? Hier zijn enkele tips:

  1. Boost je Eiwit Inname: Voeg eiwitten toe voor een vullendere kom havermout, ideaal als herstelmaaltijd na je training.
  2. Verhoog je Koolhydraten: Voor lange trainingen voeg je extra koolhydraten toe met fruit zoals banaan of een lepel honing voor snelle energie.
  3. Verminder Vezels voor je Training: Voor een gemakkelijkere workout, vermijd vezelrijk fruit en noten voor je training.
  4. Let op Suiker: Houd het suikergehalte laag door kruiden te gebruiken zoals kaneel of nootmuskaat.
  5. Gezonde Vetten: Voeg gezonde vetten toe voor verzadiging, maar alleen bij herstelmaaltijden.
  6. Dol op Toppings: Maak het lekker met kokos, cacao, geroosterde haver, kaneel, nootmuskaat, amandelschaafsel, en meer!

Dus, welke combinatie ga jij proberen? 😋