Chocola! IJs! Chips! NU!! Over comfort food

Heidi DelaereGezond etenLeave a Comment

Comfort Food Heidi Delaere

Chocola! IJs! Chips! NU!! Over comfort food


Baaldag op je werk. Ruzie met je partner. De kinderen maken je ’t leven weer lastig vandaag.

Dan vind je vast wel dat je recht hebt op een zakje of een bakje ’troost’. Want dat comfort food heb je tenslotte écht wel verdiend!

Wist je dat je onze drang naar vetrijke voeding gerust een oerdrang mag noemen? Professor Lukas Van Oudenhove, verbonden aan de KU Leuven, stelt dat de relatie tussen eten en onze emoties evolutionair gegroeid is. Voeding houdt ons in leven: wie niet eet, sterft. In de oertijd was het immers niet zo eenvoudig om aan voedsel te raken. Wie wél eten vond, had dus heel wat hogere overlevingskansen. Hierdoor is volgens Van Oudenhove via natuurlijke selectie een mechanisme ontstaan dat ervoor zorgt dat het eten van voeding, en zeker calorierijke voeding, het beloningssysteem in de hersenen activeert. En dit wekt positieve gevoelens op.

Die oerdrang speelt ons vandaag nog steeds parten, maar jammer genoeg hoeven we er niet meer voor op jacht. De ijskast is immers vlakbij. Gevolg: we eten teveel en worden ook steeds zwaarder.

Eten wordt bovendien ook vaak geassocieerd met fijne herinneringen uit het verleden: gezinsetentjes, familiefeestjes, … Voeding biedt ook op die nostalgische manier een vorm van troost.

Comfort food hoeft echter geen probleem te zijn wanneer het maar zo nu en dan je pad (of je zetel) kruist. Let er echter wel goed op dat het geen automatisme wordt om problemen op te lossen met eetbuien.

Maak een afspraak voor tips op jouw maat

Geef een reactie