Heidi’s Food for Comfort – Broodpudding (voor de gelegenheid met klaaskoeken met chocolade)

Heidi DelaereGezond eten, Gezonde recepten

Heidi Delaere Diëtiste Broodpudding Heidi's Food for Comfort

Heidi’s Food for Comfort
Broodpudding (voor de gelegenheid met klaaskoeken met chocolade)


Soms krijg ik receptjes van klanten en dit is er dus zo eentje! Deze lekkere broodpudding is dus niet helemààl van de hand van Heidi’s Food for Comfort, maar ik heb er toch een beetje een twist aan gegeven.

Je hebt voldoende met een klein sneetje zoals op de foto, want het basisingrediënt van deze broodpudding blijft natuurlijk ‘brood’. En zoals je weet, is brood natuurlijk niet direct ideaal om op gewicht te blijven 🙂 Echter, door de suiker te vervangen door bijvoorbeeld stevia ga je al een stuk in de goeie-en-minder-dik-makende-richting.

Alle ingrediënten van deze broodpudding heb je vaak gewoon in huis. Bakkers maken broodpudding normaal ook gewoon van ‘den overschot’.

Ingrediënten


 • 350 g oud brood
  Of in sinterklaastijden: klaaskoeken met chocolade, maar dat is iétsje calorierijker 😉
 • 2 eetlepels steviapoeder (afgestreken)
  Voor wie niet zo houdt van de smaak van stevia of voor wie het niet zo zoet hoeft … Laat alle zoetmiddelen achterwege en gebruik een 50 g in water geweekte rozijnen.
 • 6 dl of 600 ml magere melk
 • 2 appels (rood, vb. Jonagold)
 • 3 eieren
 • snuifje kaneel
 • 1 theelepeltje vanille-extract
  Heb je dit niet in huis, vervang dan een heel klein beetje steviapoeder door 10 gr vanillesuiker, wat vaker voorhanden is in de keuken.

Bereidingswijze


Verwarm je oven alvast voor op 180 graden.

Verkruimel in een grote kom het brood in fijnere stukken (je noemt het broodpudding voor iets).* Laat de korsten er gerust aan.

Giet de melk over het brood en laat dit een tijdje weken tot het helemaal zacht en doordrongen is van de melk.

Voeg een snuifje kaneel toe, het vanille-extract, het steviapoeder en de geklutste eieren erbij. Gebruik je liever geen stevia, laat deze dan in deze fase van de bereiding achterwege.

Mix alles door elkaar. Hou je toch van nog wat stevige stukjes in je broodpudding, mix dan maar heel kort.

Schil de appels en snij ze in kleine blokjes. Meng de stukjes appel vervolgens onder het mengsel. Gebruikte je daarnet geen stevia? Meng dan nu ook de geweekte rozijnen onder het mengsel. 

Kies een bakvorm en verdeel het mengsel in de bakvorm. Gebruik best bakpapier, maar indien je dit niet liggen hebt, vet de bakvorm dan in met wat boter of olie.

Bak de broodpudding +/- 45 minuten op 180°.

Neem de broodpudding uit de oven, maar laat deze volledig afkoelen alvorens je er een sneetje van neemt.

Serveertip: strooi een klein beetje bloemsuiker over het sneetje broodpudding en leg er wat fruit naar keuze bij. Lekker met rood fruit, maar ook met een stukje passievrucht als je net als ik geen rood fruit in huis hebt 🙂

* Toen ik dit schreef, was het net Sinterklaas. Ik heb als diëtiste dus een klein beetje valsgespeeld en klaaskoeken met chocolade gebruikt in plaats van brood. Zeg het liefst niet verder.


Maak een afspraak voor tips op jouw maat