Alcohol als mijn dagelijks bakje troost …

Heidi DelaereGezond etenLeave a Comment

Heidi Delaere Diëtiste Alcohol

Alcohol als mijn dagelijks bakje troost …


Sinds ik op 29 september gestopt ben met het drinken van alcohol, valt het mij steeds meer op hoeveel er gedronken wordt. Zowel in mijn directe vriendenkring als bij mijn klanten. Ik schrik ervan hoeveel mensen de gewoonte opgepikt hebben om elke weekdag een flesje wijn te delen met hun partner. Om nog maar van de weekends te zwijgen. Evenzeer valt het me op dat het cliché van ‘de man die het ene glas na het andere achterover slaat’ niet meer opgaat. Wij vrouwen halen gezwind de mannen in wat betreft zowel hoeveelheid als frequentie. We hebben dat immers allemaal ‘verdiend’.


‘Ik drink wel eens graag een glaasje alcohol, maar ik heb geen probleem, hoor’.

Bovenstaande zin hoor ik wekelijks. Een zin die ook mij persoonlijk bekend in de oren klinkt. Want iedereen zegt wel niet afhankelijk te zijn, maar grijpt dan ’s avonds toch eerder naar dat glas wijn of dat pintje of portootje dan naar een glaasje water of een cola zero.

Ik vraag me soms af of mijn klanten al iets opgemerkt hebben aan mij, of ze me veranderd vinden. Want mijn directe omgeving merkt het wél. Ze vinden dat ik er jonger uitzie (‘minder rimpels’ 🙂 ), frisser oog, meer energie lijk te hebben. Vrolijker ben vooral ook. Mijn partner zegt dat ik rustiger en minder snel geprikkeld ben en positiever in het leven sta.

Ik ben gestopt met alcohol omdat ik wou weten of ik het kon, omdat ik zelf vond dat het welletjes was geweest. Omdat ik zelf bang werd van wat ik een onschuldige gewoonte noemde, maar in werkelijkheid zowel mijn lichamelijke als emotionele gezondheid ondermijnde.

Ben ik nu saai?


Tegelijk overspoelden heel wat angsten en vragen me … Hoe zou ik een jaar zonder alcohol beleven? Zou ik het kunnen volhouden? Welke vragen en opmerkingen zou ik krijgen? Hoe saai zouden mijn vrienden me vinden? Zou ik vroeger naar huis gaan op een avondje uit? Zou ik me vervelen? …?

Vorig jaar ben ik tijdens Tournée Minerale op de voorlaatste dag afgehaakt, aan de verleiding toegegeven op een etentje met een vriendin.

Alcohol drinken hoort erbij.


Flessen drank dragen geen labels zoals sigarettenpakjes dat doen. Alcohol wijst je niet op de gevaren en gevolgen.

Geen angstaanjagende fotootjes van kankerpatiënten (slokdarm, keel, darm, …), geen beelden van je huidskleur bij levercirrose, geen ziekenhuisfoto’s met patiënten aan de hartmonitor, … Ook de ‘lichtere’ gevolgen komen weinig aan bod: slapeloosheid, relatieproblemen, geheugenstoornissen, aandachtsproblemen, …

Stoppen met alcohol is 8 keer pure winst.


  1. Je verliest merkelijk wat kilo’s. In mijn geval is die winst niet zozeer op financieel vlak, want ik ben ondertussen al maanden gewend aan allerlei alcoholvrije drankjes. En die kosten ook geld. Maar als je je houdt aan water, light dranken en alcoholvrije wijn (en ja, die smaak word je perfect gewend), dan boek je alvast winst wat je kilo’s betreft. Alcoholvrije wijn is immers zeer caloriearm, in tegenstelling tot ‘the real thing’. 1 gram alcohol staat namelijk gelijk aan 7 calorieën. Een cocktail telt al snel 300 calorieën en een avondje bier drinken komt overeen met tientallen boterhammen met choco. Drink je elke dag, dan is de rekening snel gemaakt.Van alcohol krijg je bovendien vreetbuien. Je reukzin verhoogt waardoor je niet kan weerstaan aan alles wat lekker ruikt, en laat dat nu meestal de geur zijn van frietjes, hamburgers, pizza’s, …
  2. Je maag en spijsvertering functioneren beter. Alcohol irriteert je maag, zorgt voor reflux en zuurproblemen. Je buik wordt er dus beter van qua omvang (zie punt 1.), maar ook qua gedrag 🙂
  3. Je slaapt weer lekker diep. Alcohol wakkert de alfagolven aan in je hersenen. Dit is de hersenactiviteit die zich normaal gezien voordoet wanneer je rust, maar wel wakker bent (een filmpje kijkt, een boek leest). Je krijgt er dus in dit geval een vals slaapgevoel door, waardoor de kwaliteit van je slaap volledig ondermaats is.
  4. Je concentratievermogen stijgt. Logisch, toch? Want wie een betere nachtrust heeft (zie punt 3.), is meer gefocust en heeft een betere stemming. En dat brengt betere intellectuele prestaties met zich mee. (Studenten, drink 0,0% bier, zou ik zeggen!).
  5. Je energiepeil gaat de lucht in. Of om het anders uit te drukken: alcohol verhindert niet langer de vlotte circulatie van zuurstof door je lichaam, waardoor je je niet langer constant uitgeput voelt. Hierdoor ben je een vrolijker en rustiger mens, kijk je positiever de wereld in en heb je meer ondernemingszin. Kortom: een aangenamer mens, zowel voor je directe omgeving als in je professionele werksfeer.
  6. Je straalt. Letterlijk. Je huid is het eerste en ook meest zichtbare slachtoffer van alcohol. Niet alleen drijft alcohol al het vocht uit je lichaam, het verhindert ook de aanmaak van hormonen die voor hydratatie zorgen. Een droge, wat getrokken en gezwollen huid (soms met rode plekken erbovenop) is het eerste alarmsignaal. Je directe kring zal je gewoon onomwonden zeggen dat je een opgeblazen kop hebt.
  7. Je risico op hart- en vaatziekten vermindert. Je bloedspiegel komt weer op peil en stabiliseert waardoor je immuunsysteem een pak sterker wordt.
  8. Je lever herademt. In je lever wordt 90% van alle alcohol in je lichaam verwerkt, maar je lever is niet almachtig en heeft zijn beperkingen wat betreft het afbreken van dit vergif in je lichaam. Een opeenhoping van vetten in je levercellen is het begin van alcoholische hepatitis, wat dan weer tot levercirrose kan leiden. Vrouwen zijn hier meer gevoelig aan dan mannen en vertonen dan extreme moeheid, buikpijn, misselijkheid, vochtophoping en geelzucht.

Aan iedereen die dit hele bovenstaande bericht heeft gelezen …


…. en die hier vermoedelijk een goeie reden voor heeft … Verminderen is goed. Slechts 1 maal per week iets kleins drinken is beter. Stoppen is optimaal.

Op 29 maart van dit jaar zal ik al 6 maanden geen druppel meer hebben aangeraakt. Ik ga er nog eens 6 maanden bovenop doen. En wie weet, als het me bevalt, een heel leven.


Maak een afspraak voor tips op jouw maat

Geef een reactie