Back to school, back to work, back to reality! De zomervakantie zit erop en het wordt nu voor velen weer drukker op het werk. Telewerk is niet meer verplicht dus misschien ga jij vanaf nu weer vaker naar kantoor, zoals vroeger. Het is belangrijk dat je zorgt voor een evenwichtige en gezonde lunch die je energie geeft om goed te kunnen werken en waarvan je geen ‘middagklop’ krijgt. Ik zet graag enkele ideeën voor een gezonde lunch op een rijtje die je de avond voordien thuis zelf kan maken en makkelijk kan meenemen naar het werk.
Maak van je lunchpauze een feest!
Ben je op zoek naar wat meer variatie tijdens de lunch of wil je graag gezonder eten maar lukt het je niet goed? Je bent niet de enige! Ik krijg veel vragen van mensen die gezonder willen lunchen zonder uren voorbereidingstijd. Met deze tips ben je al een heel eind op weg richting een evenwichtige en gezonde lunch:
- Soep is een makkelijke manier om gezond te lunchen. Maak in het weekend een grote kom en bewaar ze in de koelkast of in de diepvries. Neem een portie mee naar het werk om ’s middags op te eten. Van soep alleen krijg je snel weer honger dus zorg dat je wat brood mee hebt en eventueel mager beleg of rauwkost. Een tas soep is trouwens ook ideaal als tussendoortje op het werk.
- Restjes over van het avondeten thuis? Gooi ze niet weg maar neem ze mee als lunch. Het kan maar zo makkelijk zijn! Groentjes kan je verwerken tot een kleurrijke salade. Ook een overschotje van een pastaschotel is ideaal om mee te nemen als lunch, zowel koud als warm. Op die manier ga je bovendien voedselverspilling tegen.
- Kies altijd voor volkoren. Volkorenbrood, volkorengranen (bv. zilvervliesrijst, havermout), volkorenpasta, een volkoren wrap: met een bron van volkoren granen zit je altijd goed. Quinoa is ook een prima keuze (check zeker het receptje hieronder!). Quinoa is glutenvrij dus lichter verteerbaar dan bijvoorbeeld pasta.
- Voeg altijd groenten toe aan je lunch, bijvoorbeeld met een kom soep, een slaatje of extra groentjes op je boterham. Zo heb je al een flink deel van de aanbevolen 250 gram groenten per dag binnen.
- Ben je gehecht aan je boterhammetjes als lunch? Geen probleem, als je kiest voor volkorenbrood en je eigen boterhamspreads of -salades maakt. Het is gezonder, lekkerder én goedkoper dan wat je in de winkel koopt. Op het internet vind je tal van makkelijke recepten om je eigen broodbeleg te maken. Het makkelijkst vind ik een halve avocado prakken met wat mosterd, yoghurt en peper en zout erbij. Zo heb je een easy peasy guacamole en dat is zo lekker op een boterham of toast!
- Last but not least: varieer! Niemand heeft zin om elke dag hetzelfde als lunch te eten. Afwisseling houdt het leuk en het helpt je om je gezonde lunchgewoonte vol te houden.
Recept voor een snelle en lekkere quinoasalade
Slaatjes zijn ideaal als gezonde lunch. Ze zijn voedzaam, makkelijk om te maken en je kan er eindeloos mee variëren. Deze lekkere en makkelijke quinoasalade maak ik vaak zelf en ik vind het echt een topper! Ze is bovendien super kleurrijk, dat maakt het extra smakelijk.
Dit heb je nodig (voor 2 porties):
- 150 gr quinoa (gekookt)
- 100 gr kerstomaatjes
- 150 gr broccoliroosjes
- 150 gr mango
- 60 gram noten of pitten naar keuze (bv. walnoten, cashewnoten, pecannoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad,…)
- 2 goeie eetlepels olijfolie (of een andere plantaardige olie bv. avocado-olie, lijnzaadolie, walnootolie,…)
- Allerlei kruiden naar keuze: Italiaanse kruiden, Provençaalse kruiden, een snuifje paprika, oregano, basilicum, peper en zout,…
- Appelazijn
Zo maak je deze salade:
- Spoel de quinoa en kook ze gaar in water, eventueel met een bouillonblokje erin voor de smaak.
- Stoom of kook de broccoli en snijd ze in roosjes. Spoel de kerstomaatjes en halveer ze. Je kan gerust ook andere groentjes gebruiken, bv. bloemkoolroosjes, gestoomde worteltjes, gewone tomaten,…
- Snijd de mango in stukjes. Je mag ook kiezen voor een ander soort fruit, bijvoorbeeld aardbeien of stukjes appel of peer. Kies wat je zelf het lekkerst vindt!
- Meng de gesneden groentjes en de stukjes fruit door de quinoa.
- Voeg de olijfolie toe en een scheutje appelazijn voor een friszure smaak.
- Hak de noten of de pitten naar keuze grof en meng ze door de quinoasalade.
- Garneer met je favoriete kruiden en breng op smaak met peper en zout.
- Je kan deze salade zowel lauwwarm als koud eten. Laat deze gezonde lunch smaken!