Stel je motiverend dieetplan op en val af

Heidi DelaereGezond eten, Sport en BewegingLeave a Comment

Dieetplan Heidi Delaere

Stel je motiverend dieetplan op en val af


Een goed dieetplan (of beter: een strak plan) is de eerste stap om aan de slag te gaan met je gewicht. Zo heb je een doelstelling voor ogen en een houvast om het beoogde resultaat ook effectief te bereiken. Maar hoe begin je eraan?

Alles begint met een goed dieetplan

Een goed dieetplan is best makkelijk op te stellen:

  1. Schrijf op wat je streefgewicht is en in hoeveel tijd je dit wenst te bereiken. Om tot een realistische planning (en dito resultaat) te komen is er waarschijnlijk wel wat professionele hulp nodig, zeker bij de start. Maar weet dat wanneer je een serieuze planning maakt om af te vallen, je tot 5 keer meer slaagkans hebt om je doel te bereiken dan zij die geen planning maken.
  2. Hou het realistisch. Zo is gezond 15 kg afvallen in een week onmogelijk, maar is slechts 5 kg afvallen in 3 maanden dan weer een te makkelijke doelstelling wanneer je bijvoorbeeld 40 kg overgewicht hebt.
  3. Begin met een langetermijnplanning van 6 maanden vooruit. Maak vervolgens een indeling per maand, per week en per dag, en zet een doelstelling telkens op korte termijn (bv. per 2 of 4 weken). Door de stappen klein te maken, blijf je gemotiveerd.
  4. Verbind je planning aan het soort voedsel dat je inneemt om je resultaat te ondersteunen.
  5. Plan ook je beweging en activiteiten op vaste dagen in.
  6. Stel op voorhand ‘strafwerk’ op wanneer je je targets niet behaald hebt. Zo kan je bij de start van je dieetplan een aanzienlijk bedrag geld geven aan een vriend. Deze betaalt je in schijven (per target) het geldbedrag terug, maar houdt het geld wanneer je aan je doelstelling verzaakt.

Schrijf in je dieetplan wat je ook écht eet

Neem dit letterlijk. Je voornemens zijn jammer genoeg niet altijd de realiteit…

Schrijf dus op wat je elke dag inneemt en evalueer dagelijks:

  1. Waar zat je goed en waar niet? En waarom niet? En vooral: ben je bereid te schrappen?
    Deze zelfevaluatie doet je inzien dat je vaker niet dan wel uit honger eet. Uit verveling, vermoeidheid, frustratie, …
  2. Controleer vooral je tussendoortjes. Deze kunnen onbewust de pan uit swingen op een ganse dag. En daarbij dus bijdragen aan een overmaat aan calorieën.
  3. Analyseer de tijdstippen waarop je eten inneemt, hoeveel je dan eet en wat. Meerdere keren per dag eten, maar kleine porties, helpt zowel tegen de honger als tegen de ‘goesting’.
Maak een afspraak voor tips op jouw maat

Geef een reactie