Gezonde hapjes voor elke gelegenheid

Heidi DelaereGezond eten, Gezonde recepten

Gezonde hapjes zijn ideaal voor feestjes, gezellige apéro-momenten of gewoon als lekkere tussendoortjes. In deze blog deel ik enkele heerlijke, gezonde recepten die eenvoudig te maken zijn en gegarandeerd indruk maken op je gasten. Met dank aan Libelle voor de smakelijke inspiratie! 😋

Zalmbeursjes gevuld met roomkaas

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 200 g gerookte zalm (in plakjes van ongeveer 9 x 12 cm)
  • 1 el mierikswortel
  • 200 g magere roomkaas
  • Sesamzaadjes (lichte en donkere)
  • 1,5 el gehakte bieslook + enkele sprietjes bieslook

Bereiding:

  1. Meng de roomkaas met mierikswortel en gehakte bieslook. Zet in de koelkast.
  2. Leg de plakjes zalm open op het werkvlak en vul met een lepeltje roomkaas.
  3. Maak kleine beursjes door de uiteinden van de zalm samen te nemen en bind vast met een sprietje bieslook.
  4. Garneer met sesamzaadjes.

Spiesje met appel, vijg en gerookte eend

Ingrediënten (voor 16 stuks):

  • 16 sneetjes gerookte eend
  • 2 appelen
  • 8 verse vijgen
  • Boter
  • 2 el citroensap
  • 2 el rodewijnazijn
  • Arachideolie
  • Handje koriander

Bereiding:

  1. Snijd de appels in stukjes en besprenkel met citroensap. Stoof kort in boter.
  2. Halveer de vijgen en lepel het vruchtvlees eruit. Meng het vruchtvlees met rodewijnazijn en arachideolie.
  3. Leg een beetje vijgenpasta op een appelstukje en vouw er een sneetje gerookte eend over. Prik vast met een satéstokje.
  4. Werk af met een druppel arachideolie en koriander.

Geitenkaasballetjes met bieslook

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 300 g verse magere geitenkaas (type Chavroux)
  • 1 bosje bieslook
  • Peper en zout

Bereiding:

  1. Breng de geitenkaas op smaak met peper en zout.
  2. Snipper de bieslook fijn.
  3. Rol kleine balletjes van de geitenkaas en wentel ze door de bieslook.
  4. Voeg eventueel extra peper toe.

Tomaat met mozzarellamousse

Ingrediënten (voor 8 personen):

  • 4 tomaten (ontveld, ontpit en in blokjes)
  • 1/2 sjalot (gesnipperd)
  • 1 bol mozzarella (met vocht)
  • Tapenade van zwarte olijven
  • Olijfolie
  • 4 basilicumblaadjes + enkele mooie blaadjes extra
  • Peper en zout

Bereiding:

  1. Meng de tomatenblokjes met sjalot, reepjes basilicum, peper en zout. Bewaar in de koelkast.
  2. Mix de mozzarella met vocht en wat peper. Zeef en doe in een sifon. Koel 30 minuten.
  3. Verdeel de tomatensalade over glaasjes. Spuit er mozzarellamousse bovenop.
  4. Werk af met tapenade, olijfolie en een blaadje basilicum.

Iberische Bellota-ham met dadels en pistachenoten

Ingrediënten (voor 6 personen):

  • 150 g Iberische Bellota ham
  • 50 g pistaches (gepeld)
  • 50 g dadels (ontpit)
  • Handje verse munt
  • Peper

Bereiding:

  1. Hak de pistaches, dadels en munt fijn. Meng en kruid met peper.
  2. Beleg elk plakje ham met een lepeltje van het mengsel.
  3. Rol de plakjes ham op en serveer.

Krabcocktail met avocadocrème en witloof

Ingrediënten (voor 8 personen):

  • 2 poten kingkrab
  • 1 doosje viseitjes (zalmforel)
  • ½ citroen (sap)
  • 2 avocado’s
  • 2 stronkjes witloof
  • 2 el mayonaise
  • Olijfolie
  • Handje koriander
  • Handje basilicum
  • Peper
  • Zout

Bereiding:

  1. Halveer de rijpe avocado’s en hol ze uit. Doe het vruchtvlees samen met een handvol gesnipperde koriander en het sap van een halve citroen in een blender.
  2. Mix fijn en voeg olijfolie toe tot je een gladde puree krijgt. Kruid met peper en zout en zet opzij.
  3. Hol de poten van de kingkrab uit en meng het krabvlees met 1 el verse mayonaise.
  4. Vul glaasjes met een bodempje avocadocrème en een lepel kingkrab. Werk af met enkele blaadjes witloof en een koffielepel zalmforeleitjes.
  5. Garneer met een blaadje basilicum en serveer.

Forelmousse in een glaasje

Ingrediënten (voor 8 personen):

  • 4 gerookte forelfilets
  • 300 ml visbouillon
  • 50 g zalmeitjes
  • 200 ml light room
  • 3 blaadjes gelatine (van 3 g elk)
  • 1 el Noilly Prat (of droge sherry)
  • 1 el bloem
  • Cayennepeper
  • 3 el citroensap
  • 1 limoen
  • Dille
  • 1 el boter
  • Peper en zout

Bereiding:

  1. Week de gelatine in koud water. Smelt de boter in een pannetje, voeg de bloem toe en roer tot een blonde roux.
  2. Blus met de visbouillon en breng op smaak met Noilly Prat, citroensap en cayennepeper. Los de uitgeknepen gelatine op in het warme mengsel en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Mix de gerookte forelfilets in een blender en voeg toe aan het gelatinemengsel.
  4. Klop de light room op en spatel die door het forelmengsel. Laat 3 uur opstijven in de koelkast.
  5. Spuit de mousse in glaasjes, werk af met een takje dille en garneer met de zalmeitjes.

Krabcocktail met granaatappel

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 120 g krab (uitgelekt)
  • ½ granaatappel
  • 2 rijpe avocado’s
  • Verse koriander
  • Limoensap
  • 2 el mayonaise
  • Peper en zout

Bereiding:

  1. Halveer de avocado’s en verwijder de pit. Besprenkel met een beetje limoensap.
  2. Laat de krab goed uitlekken en hou de mooiste stukken apart. Meng de rest met de mayonaise.
  3. Snipper wat koriander en voeg toe aan de krabsalade. Kruid met peper en zout.
  4. Vul de avocado’s met de krabsalade en werk af met de mooie stukjes krab, granaatappelpitjes en een blaadje koriander.

Portobello met mager spek en sint-jakobsvruchten

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 4 portobello’s (champignons)
  • 2 teentjes knoflook (fijn gehakt)
  • 12 kleine sint-jakobsvruchten
  • 100 g gezouten spek
  • 2 kl verse tijm (blaadjes)
  • Geraspte schil van ½ citroen
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 220°C.
  2. Verwijder de steeltjes van de champignons en schik de hoedjes in een ingevette ovenschaal. Verdeel de knoflook erover, kruid met peper en zout, en besprenkel met olijfolie.
  3. Rooster de champignons 10 minuten in de oven.
  4. Snijd het spek in reepjes en verdeel over de champignons. Leg de sint-jakobsvruchten erbij en bestrooi met tijm.
  5. Zet 10 minuten onder de ovengrill en bestrooi voor het serveren met geraspte citroenschil.

Coquilles in de schelp met tijmvinaigrette

Ingrediënten (voor 6 personen):

  • 6 coquilles (in de schelp)
  • 3 el olijfolie
  • 2 el citroensap
  • 1 el honing
  • 1 kl gedroogde tijm
  • 6 takjes tijm
  • Peper
  • Grof zeezout

Bereiding:

  1. Open de sint-jakobsschelpen door een scherp mes tussen de schelpen te steken en de spier door te snijden. Verwijder het buitenste randje en behoud de witte coquille en het koraal in de schelp.
  2. Meng olijfolie, citroensap, honing en gedroogde tijm tot een marinade.
  3. Lepel de marinade over de coquilles, leg er een takje tijm bij en kruid met peper en grof zeezout.
  4. Plaats de bovenste schelp terug en gril 6-8 minuten op een halfhoog vuur.

Sint-jakobsvruchten met zwarte pens

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 12 sint-jakobsvruchten
  • 2 zwarte pensen
  • 250 g cantharellen
  • 1 sjalot
  • 300 ml light room
  • Toastbrood
  • 300 ml visfond
  • 100 ml witte wijn
  • 2 steranijs (peultjes)
  • Boter
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • Sausbinder

Bereiding:

  1. Snipper de sjalot fijn en fruit aan met de steranijs in een klontje boter. Voeg de visfond en witte wijn toe en laat tot de helft inkoken. Voeg de magere room toe en laat nog enkele minuten sudderen. Kruid met peper en zout en zeef de saus.
  2. Steek rondjes uit het toastbrood en rooster ze in een grillpan of broodrooster.
  3. Dep de sint-jakobsvruchten droog en snij de zwarte pens in plakjes van 1 cm (12 gelijke plakjes nodig). Borstel de paddenstoelen schoon.
  4. Bak de sint-jakobsvruchten en zwarte pens in boter en olijfolie. Kruid met peper en zout. Bak de cantharellen apart en kruid eveneens.
  5. Bind de saus en verdeel de sint-jakobsvruchten, zwarte pens en toastjes over de borden. Werk af met de saus, cantharellen en een takje groen.

Healthy Kerstkrans

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 10 kleine aperitiefbroodjes (afbakbroodjes)
  • 180 g light roomkaas
  • 1 broccoli
  • 1 handje kerstomaten
  • Peper en zout (snuifje)

Bereiding:

  1. Bak de afbakbroodjes volgens de instructies op de verpakking en schik ze in een ronde krans.
  2. Bestrijk de broodjes met een dikke laag light roomkaas.
  3. Snij de broccoli in kleine roosjes en halveer de kerstomaten.
  4. Schik de broccoli en tomaatjes op de krans. Kruid met peper en zout.

Falafelwafeltjes

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 8 falafelballetjes (diepvries)
  • 200 g hummus (of een dip naar keuze)
  • Olie

Bereiding:

  1. Verhit het wafelijzer en vet het in.
  2. Duw de falafelballetjes plat in het wafelijzer en bak ze kort goudbruin.
  3. Serveer de wafeltjes met hummus of een dip naar keuze.

Slahapjes met rivierkreeftjes, kerriemayonaise en mangochutney

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 krop little gem
  • 70 g rivierkreeftjes
  • 2 el light mayonaise
  • 1 el mangochutney (kant-en-klaar)
  • ½ kl kerriepoeder

Bereiding:

  1. Meng het kerriepoeder door de light mayonaise.
  2. Haal 4 blaadjes van de slakrop.
  3. Vul elk blaadje met rivierkreeftjes, een lepel kerriemayonaise en wat mangochutney.

Gekaramelliseerde kippenboutjes

Ingrediënten (voor 12 stuks):

  • 6 el ketchup
  • 3 el honing
  • 1 el sojasaus
  • 1 kl witte wijnazijn
  • 1 kl gedroogde oregano
  • 12 kleine kippenbouten (voorgegaard)
  • 1 lente-ui

Bereiding:

  1. Meng de ketchup, honing, sojasaus, witte wijnazijn en gedroogde oregano.
  2. Bestrijk de voorgegaarde kippenboutjes met de marinade en laat 30 minuten intrekken.
  3. Verwarm de oven voor op 180°C.
  4. Laat de kippenboutjes 15 minuten karamelliseren in de oven.
  5. Bestrooi met gesnipperde lente-ui voor een frisse afwerking.

Briebrood

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 groot, rond, ongesneden brood
  • 1 (250 g) light brie of light camembert
  • 4 plakjes Italiaanse ham
  • enkele takjes verse tijm
  • 2 el gedroogde veenbessen
  • olijfolie
  • peper

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 185°C.
  2. Snij het bovenste deel van het brood en snij een ronde uit de bovenkant die even groot is als de brie of camembert. Snij de zijkanten van het brood in rechthoekige deeltjes.
  3. Leg de brie in het brood, leg er takjes tijm op, besprenkel met olijfolie en kruid met peper. Bak het brood 25 minuten in de oven.
  4. Snij de Italiaanse ham in reepjes. Werk de kaas af met de reepjes ham en de veenbessen. Scheur de rechthoekjes van de zijkanten eraf om te dippen.

Bruschetta met geroosterde kerstomaatjes en burrata of mozzarella

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 stokbrood
  • 300 g kerstomaatjes
  • 1 handje vers basilicum
  • 2 bollen light burrata of mozzarella
  • 2 el balsamicoazijn
  • 3 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout

Bereiding:

  1. Meng de kerstomaten met balsamicoazijn, olijfolie, peper en zout. Rooster 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
  2. Snij het stokbrood in sneetjes van 2 cm, bak licht krokant en wrijf ze in met een teentje knoflook.
  3. Beleg de sneetjes met tomaatjes, stukken burrata of mozzarella en basilicum. Besprenkel met het sap van de tomaatjes en kruid met peper en zout.

Rundstartaar met avocado en granaatappel

Ingrediënten (voor 8 personen):

  • 400 g ossenhaas (rundsvlees)
  • 1 avocado
  • 1 bosje radijzen
  • 4 el granaatappelpitten
  • 1 chilipeper
  • sap van 1 limoen
  • 1 handje koriander
  • worcestershiresaus
  • sojasaus
  • olijfolie
  • peper en zout
  • grof zout

Bereiding:

  1. Snij het vlees in kleine blokjes. Snipper de chilipeper fijn (zonder pitjes) en meng onder het vlees. Besprenkel met sojasaus, worcestershiresaus, olijfolie en koriander. Laat 15 minuten marineren.
  2. Snij de radijsjes in dunne staafjes. Snij de avocado in blokjes, besprenkel met limoensap en meng er granaatappelpitten en wat koriander door.
  3. Gebruik een serveerring: schep vlees erin, druk aan, voeg avocado-granaatmengsel toe en druk weer aan. Werk af met radijsjes, extra granaatappelpitjes, koriander en grof zout.

Saltimbocca van scampi’s met salie en ham

Ingrediënten (voor 8 stuks):

  • 8 scampi’s
  • 4 plakjes gedroogde ham (type Ganda of serranoham)
  • 4 blaadjes verse salie
  • 1 kl gedroogde oregano
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding:

  1. Pel de scampi’s en verwijder het darmkanaal. Snij ham en salie doormidden.
  2. Kruid de scampi’s met oregano, peper en zout. Leg een half blaadje salie op elke scampi en rol ze in een plakje ham. Zet vast met een prikker.
  3. Bak de scampi’s in wat olijfolie en serveer meteen.

Koud soepje van avocado, komkommer en ananas

Ingrediënten (voor 6 personen):

  • 1 geschilde komkommer
  • 1 avocado
  • 200 ml rijstmelk
  • 1 cm gember
  • 1 plak ananas (± 2 cm dik, in stukken)
  • sap van 1 limoen
  • snuifje zeezout
  • zwarte peper
  • enkele blaadjes verse munt

Bereiding:

  1. Snij de komkommer in tweeën en haal de zaadjes eruit. Snij de avocado doormidden, verwijder pit en schil.
  2. Mix avocado, komkommer, rijstmelk, gember, ananas en limoensap in een blender. Kruid met zout en zwarte peper.
  3. Werk af met verse munt en serveer in een glaasje of kopje.

Geniet van de feestdagen allemaal, en laat deze hapjes van Libelle smaken! 😋🥳