Dipsausjes, wat saus op je slaatje of bij de koude schotel, BBQ-sauzen… We beseffen niet altijd dat dit echte caloriebommetjes zijn. Gelukkig kan je zelf makkelijk gezonde sausjes maken, die minstens even lekker zijn en een pak lichter én kleurrijker!
Lichte dressings
Basisingrediënten:
- 1 eetlepel mayonaise (D&L mayonaise met de paarse dop -80% kcal)
- 2 eetlepels magere platte kaas of magere yoghurt
- peper en zout
Tomato dip (29 kcal/eetlepel):
Meng de basisingrediënten met 1 eetlepel ketchup, een trostomaat in kleine stukjes gesneden en werk af met wat paprikapoeder of cayennepeper.
Zoet currysausje (30 kcal/eetlepel):
Snij een schijfje ananas op eigen sap in stukjes. Meng de basisingrediënten met de ananasstukjes, 2 eetlepels ananassap en 1 eetlepel currypoeder.
Dipje in ’t groen (25 kcal/eetlepel):
Voeg toe aan de basis: 1 eetlepel fijngesneden komkommerblokjes, gehakte peterselie, 1 teentje knoflook en 1 eetlepel witte wijnazijn.
Passiesalsa (30 kcal/eetlepel):
Lepel 1 passievrucht uit en meng met de basisingrediënten. Zo makkelijk kan het zijn!
Gezonde yoghurtsausjes
Yoghurtsausje met look:
Meng 4 eetlepels magere yoghurt met een geperst knoflookteentje, 1 eetlepel fijngesnipperde sjalot, 1 eetlepel fijngesnipperde bieslook, 2 eetlepels gehakte peterselie, peper en zout.
Yoghurtsausje met curry en mosterd:
Meng 4 eetlepels magere yoghurt met 1 koffielepel currypoeder, 1 koffielepel mosterd, peper en zout.
Lichte vinaigrettes
Basisingrediënten:
- 2 eetlepels azijn
- 1 eetlepel olie (olijfolie, notenolie…)
- 2 eetlepels water
- 1 koffielepel mosterd
- peper en zout
Pompidou (36 kcal/eetlepel):
Vervang bij de basisingrediënten het water door 2 eetlepels pompelmoessap en voeg er 10 gr geweekte rozijntjes aan toe.
Mediterraanse vinaigrette (34 kcal/eetlepel):
Vervang de azijn door groentesap en voeg wat basilicum en 4 fijngesneden zongedroogde tomaatjes toe.
Honingdressing (50 kcal/eetlepel):
Vervang de mosterd door 1 eetlepel honing en voeg nog wat bieslook toe.
Exotische vinaigrette (44 kcal/eetlepel):
Vervang de mosterd door een halve koffielepel geraspte verse gember en mix met een halve mango (in stukjes gesneden).
Gezonde groentesausjes
Wortelsausje (18 kcal/eetlepel):
Snij een dikke wortel (200 gr) in stukjes en laat hem gedurende 15 minuten gaarkoken in een kookpan met 1 dl water en 1/6 kippenbouillonblokje. Voeg ook een halve koffielepel geraspte gember, 1 koffielepel gesnipperde sjalot, tijm, peper en zout toe. Werk af met 2 eetlepels lichte room (5% vetgehalte) en mix alles tot een lekker sausje.
Komkommer-waterkerssausje (35 kcal/eetlepel):
Mix 1/4 bosje waterkers met 1/5 komkommer in blokjes, 4 eetlepels frambozenazijn, 3 eetlepels olijfolie, peper en zout.