Wat is nu de waarheid rond het ketodieet? En werkt het eigenlijk?

Heidi DelaereGezond etenLeave a Comment

Ketodieet_HeidiDelaere_Dietiste

Wat is nu de waarheid rond het ketodieet? En werkt het?

Als zelfs Sergio Herman zich al waagt aan een ketodieet, dan mag je zeker zijn dat er een ketovirus de ronde doet 🙂

Maar is het eigenlijk nog wel voor iedereen duidelijk wat dat ketogeen dieet eigenlijk is? En vooral, of het eigenlijk wel werkt?

Wat is het ketodieet?


De benaming ketodieet komt van ‘ketose’. Ketose is de toestand van ons lichaam waarbij het onvoldoende glucose (koolhydraten) krijgt om het in energie te veranderen.  Ons lichaam moet als gevolg hiervan naar vetten grijpen om ze als brandstof te gebruiken voor ons lichaam en onze hersenen. Hierdoor verlies je op korte termijn veel gewicht.

Dit dieet richt zich dan ook op het innemen van veel vetten en minder koolhydraten.

Voordelen van een ketodieet


Het voordeel van een ketodieet is dat het op korte termijn voor gewichtsverlies kan zorgen. Meer dan met een traditioneel dieet waarbij je minder calorieën opneemt.

Ketonen (afbraakproducten van vetten) bevorderen de prestaties van duursporters. Dit veroorzaakte tot op vandaag nog geen  negatieve neveneffecten, maar het onderzoek staat nog in zijn kinderschoenen.

Ketonen zouden ook helpen bij kankerbehandelingen omdat ze spierdegeneratie tijdens kanker afremmen en helpen in de strijd tegen lymfoedeem (een complicatie bij kankerbehandelingen).

Het ketodieet wordt ook aangeraden bij patiënten met epilepsie. Het ketodieet vermindert sterk de epilepsieaanvallen, al is tot op vandaag niet geweten hoe dit exact komt.

Door het feit dat dit dieet voor snel en spectaculair gewichtsverlies kan zorgen, is het uiterst populair. Wat velen niet weten, is dat er ook ernstige nadelen verbonden zijn aan dit specifieke dieet.

Nadelen van een ketodieet


Het ketodieet kan lichte tot ernstige klachten tot gevolg hebben ten gevolge van vitamine- en mineralentekorten:

  • Maag- en darmklachten
  • Hoofdpijn en duizeligheid
  • Vermoeidheid
  • Concentratiestoornissen
  • Spierkrampen
  • Nierstenen

Zeer belangrijk om weten voor iedereen die aan dit dieet wil beginnen, is dat niet iedereen hiervoor in aanmerking komt. Je moet niet alleen in uiterst gezonde conditie zijn, je mag ook geen familiale achtergrond hebben van hart- en vaatziekten. Je maakt dan immers meer kans op hart- en hersenaandoeningen.

Ook je sociale leven wordt door dit ketodieet herleidt tot nul. Aardappelen, pasta, frietjes, brood, koekjes, taart, een glaasje wijn, een pintje bier, … Kortom, alles wat lekker is en wat je doorgaans in een vriendschappelijke of familiale context nuttigt, moet je schrappen. Vergeet dus al maar dat gezellige etentje op zaterdagavond.

Ketodieet, doen of niet doen?


Vanuit mijn professionele ervaring en de diverse wetenschappelijk onderbouwde bijscholingen die ik omtrent dit dieet heb gevolgd, raad ik aan om uiterst voorzichtig te zijn met deze alweer zoveelste dieetrage. Beslis je toch om het te doen, doe dit dan onder professionele begeleiding.

Ja, dit dieet geeft heel snel resultaat, maar het belast je lichaam enorm én je sociale leven. Beide zijn niet te onderschatten.

Ik zal als diëtiste steeds aanraden om op een evenwichtige manier te vermageren door vooral je levensstijl aan te pakken op lange termijn. Dergelijke kortetermijndiëten (lees: crashdiëten) hebben immers hun naam niet gestolen: ze hebben enkel effect op korte termijn.

Maak een afspraak voor tips op jouw maat

Geef een reactie