5 gezondheidsvoordelen van aardappelen

Heidi DelaereGezond eten

Aardappel_Gezondheidsvoordelen

Ben jij een echte fan van aardappelen? Je bent niet alleen in deze liefde. In België eten we jaarlijks zo’n 80 tot 85 kilo per persoon, en bij mij zou dat wel drie keer zoveel kunnen zijn (of zelfs meer)! 😉

Maar als ik mensen help met hun gewichtsverlies, moet ik ze vaak overtuigen om aardappelen weer op te nemen in hun dieet. Mensen die willen afvallen zijn vaak bang voor aardappelen vanwege onterechte angst voor koolhydraatarme diëten of zelfbenoemde voedingsdeskundigen die aardappelen als de boosdoener afschilderen.

Ik gebruik mezelf altijd als voorbeeld. Als aardappelen echt dikmakend waren, zou ik nu wel 300 kilo wegen. Ik kan je mijn bord aardappelen laten zien dat ik elke avond verorber, en toch blijf ik op een gezond gewicht.

Hoe kan dat? Wat is het verhaal met koolhydraten? Ik zal je uitleggen hoe het zit! Aardappelen zitten boordevol vezels, vitaminen en mineralen – voedingsstoffen die veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen.

 1. Aardappelen verbeteren de bloedsuikerspiegel
  Aardappelen bevatten veel resistent zetmeel, een stof die de groei van goede bacteriën in de darmen bevordert. Onderzoek heeft aangetoond dat resistent zetmeel insulineresistentie kan verminderen. Insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert. Als je lichaam hier niet goed op reageert, blijft er te veel suiker in je bloed.

Studies bij muizen hebben aangetoond dat dieren die resistent zetmeel consumeerden minder insulineresistentie vertoonden. Dit stelde hun lichamen in staat om overtollige bloedsuiker efficiënter uit het bloed te verwijderen. Een ander onderzoek bij mensen met diabetes type 2 toonde aan dat deelnemers die dagelijks 30 gram resistent zetmeel consumeerden een 33 procent verminderde insulineresistentie hadden.

 1. Aardappelen zijn van nature glutenvrij
  De meeste mensen hebben geen problemen na het eten van gluten, maar voor mensen met coeliakie of glutenallergie is dit anders. Zij kunnen last krijgen van buikpijn, obstipatie, diarree en een opgeblazen gevoel.

Voor mensen die een glutenvrij dieet volgen, zijn aardappelen een goede keuze. Ze zijn een rijke bron van vitaminen en van nature vrij van gluten.

 1. Aardappelen zorgen voor een verzadigd gevoel
  In 1995 hebben wetenschappers onderzoek gedaan naar de verzadigende effecten van voedsel. Alle deelnemers kregen 38 verschillende soorten voeding voorgeschoteld en moesten ze beoordelen op verzadiging. Uiteindelijk bleken aardappelen de hoogste scores te behalen. Ze waren zeven keer meer vullend dan croissants.

Onderzoek heeft aangetoond dat het consumeren van verzadigende voedingsmiddelen kan helpen om minder te eten en gewicht te verliezen. Bovendien hebben wetenschappers ontdekt dat het eiwit in aardappelen hongergevoelens kan verminderen. Dit eiwit zou de afgifte van cholecystokinine versterken, een hormoon dat een verzadigd gevoel bevordert.

 1. Aardappelen zijn rijk aan antioxidanten
  Aardappelen zitten boordevol antioxidanten, waaronder flavonoïden, carotenoïden en fenolzuren. Antioxidanten staan erom bekend de schadelijke effecten van vrije radicalen te neutraliseren, die onder andere kanker, hartziekten en diabetes kunnen veroorzaken.

Onderzoek heeft aangetoond dat de antioxidanten in aardappelen de groei van kankercellen in de lever en dikke darm kunnen vertragen. Bovendien bevatten gekleurde aardappelen, zoals paarse varianten, drie tot vier keer meer antioxidanten dan witte aardappelen, waardoor ze effectiever zijn bij het bestrijden van schadelijke stoffen.

Het is belangrijk op te merken dat de meeste van deze studies in laboratoria zijn uitgevoerd en meer onderzoek nodig is om deze verbanden te bevestigen.

 1. Aardappelen zijn goed voor je darmen
  Naast het feit dat resistent zetmeel in aardappelen de bloedsuikerspiegel kan verbeteren, kan het ook bijdragen aan een gezonde darmflora. Wanneer resistent zetmeel de dikke darm bereikt, wordt het een waardevolle voedingsbron voor heilzame darmbacteriën. Deze bacteriën nemen het zetmeel op en zetten het om in korte-keten vetzuren, waaronder butyraat. Onderzoek heeft aangetoond dat dit vetzuur ontstekingen in de darmen kan verminderen en het risico op darmkanker kan verlagen.

Andere studies hebben aangetoond dat butyraat de symptomen van patiënten met inflammatoire darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, kan verminderen.

Aardappels passen bij elk dieet
Aardappels kunnen worden opgenomen in een gezond dieet, maar hoe zit het met verschillende diëten? Hier zijn enkele algemene richtlijnen. Het is echter belangrijk op te merken dat diëten persoonlijk moeten worden aangepast aan individuele gezondheid en voorkeuren, dus deze richtlijnen kunnen variëren.

Aardappels en het immuunsysteem
Het versterken van je immuunsysteem vereist een gezonde levensstijl en een gevarieerd dieet over een langere periode. Er is geen enkel dieet of superfood dat je immuunsysteem gegarandeerd versterkt. Het immuunsysteem is complex en heeft verschillende voedingsstoffen nodig, waaronder koper, foliumzuur, ijzer, zink en vitamines A, B6, B12, C en D. Voedingsvezels en darmgezondheid spelen ook een rol

in immuunreacties. Aardappels zijn basisvoedingsmiddelen die bijdragen aan een gezond en gevarieerd dieet en daarmee aan een goed functionerend immuunsysteem.

Aardappels en bloeddruk
Aardappels hebben een laag natriumgehalte en zijn een bron van kalium, wat gunstig is voor het behoud van een normale bloeddruk. Het is echter belangrijk om bij de bereiding van aardappels geen zout toe te voegen.

Aardappels en cholesterol
Aardappels bevatten geen vet en kunnen bijdragen aan het behoud van een normale concentratie LDL-cholesterol in het bloed. Als je gebakken aardappels wilt, gebruik dan plantaardige olie of vloeibare margarine met onverzadigde vetten.

Aardappels en coeliakie
Aardappels zijn glutenvrij en zijn daarom geschikt voor mensen met coeliakie.

Aardappels en diabetes
Mensen met diabetes moeten letten op hun koolhydraatinname, maar het effect van aardappelen op de bloedsuikerspiegel kan variëren. Aardappelen worden vaak samen met groenten, jus of vlees gegeten, wat het effect op de bloedsuikerspiegel kan verzachten. Voor mensen met diabetes die van aardappelen houden, is het aan te raden om kleine porties te eten en deze altijd te combineren met groenten, vet en eiwitten.

Aardappels en ondervoeding
Bij verschillende ziektebeelden kan ongewenst gewichtsverlies optreden. Aardappels zijn een geschikte keuze voor mensen met eetproblemen, omdat ze neutraal van smaak zijn en op verschillende manieren kunnen worden bereid. Boter toevoegen kan een eenvoudige manier zijn om meer calorieën binnen te krijgen, en het eten van gebakken aardappels in plaats van gekookte aardappels kan de calorie-inname verhogen.

Aardappels en overgewicht
Aardappels bevatten geen vet en zijn rijk aan voedingsvezels, waardoor ze geschikt zijn voor mensen die willen afvallen. Ze kunnen een kleine portie aardappels eten en deze aanvullen met een ruime portie groenten. Aardappels hebben ook de nodige vitamines, mineralen en voedingsvezels, die bijdragen aan een gezonde darmfunctie en helpen bij het behouden van een gezond lichaamsgewicht.

Aardappels en prikkelbare darm
Het FODMAP-dieet wordt aanbevolen voor mensen met een prikkelbare darm. Aardappels zijn FODMAP-vrij en passen goed in dit dieet.

Aardappels in een veganistisch dieet
Aardappels zijn geschikt voor veganisten, omdat ze plantaardig zijn en energie leveren in de vorm van koolhydraten, evenals vitamines en voedingsvezels. Hoewel aardappels eiwitten bevatten, zijn ze geen volledige eiwitbron.

Kortom, aardappels zijn veelzijdig en kunnen in veel verschillende diëten worden opgenomen, afhankelijk van individuele behoeften en voorkeuren. Het is belangrijk om te onthouden dat een gebalanceerd dieet en variatie in voedselkeuzes cruciaal zijn voor een goede gezondheid.