10 Makkelijke, snelle “overheerlijke” winterse ovenschotels

Heidi DelaereGezonde recepten


Laat de winterse magie in je keuken tot leven komen met onze top 10 makkelijke, snelle en gezonde “overheerlijke” winterse ovenschotels! Warme, smaakvolle gerechten die in een mum van tijd klaar zijn en je zeker zullen verwarmen tijdens de koude dagen.

Ovenschotel met bloemkool, broccoli en mager gehakt

Kool is een van mijn favoriete superfoods. Deze ovenschotel met bloemkool wordt gegarandeerd een topper bij jou thuis!

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • Kalfsgehakt /gehakte biefstuk (400 g)
  • Broccoli (1)
  • Bloemkool (1)
  • verse rozemarijn (fijngehakt) (5 g)
  • magere melk (1 l)
  • light sojaroom (100 ml)
  • jeneverbessen (2)
  • kruidnagel (1)
  • olijfolie (1 el)
  • peper en zout

Voor het korstje

  • panko (4 el)
  • tijm (fijngesnipperd) (5 g)
  • rozemarijn (fijngesnipperd)(5 g)
  • pijnboompitten (2 el)
  • olijfolie (2 el)
  • peper en zout

Bereiding

  1.  Verwarm de oven voor op 180°C. Snij de bloemkool en broccoli in roosjes en spoel.
  2. Blancheer de broccoli beetgaar in licht gezouten water. Kook de bloemkool gaar in de melk met de kruidnagel, de jeneverbessen, peper en zout. Giet af, verwijder de kruiden en mix de bloemkool met de light room tot een fijne puree.
  3. Bak het mager gehakt in olijfolie. Doe er de rozemarijn bij en kruid met peper en zout.
  4. Lepel het gebakken gehakt in een ovenschaal. Schik er de broccoliroosjes op. Lepel er de bloemkoolpuree op en bak 20 minuten in de oven.
  5. Bak de panko krokant in 2 el olijfolie. Snipper er de rozemarijn en de tijm bij. Rooster de pijnboompitjes goudbruin in een pannetje en doe bij de panko. Kruid met peper en zout.
  6. Haal de schotel uit de oven en bestrooi met de krokante panko. Serveer meteen.

Curry-ovenschotel met courgette

Lekker met rode rijst en wat limoenpartjes.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • Kippengehakt (600 g of gehakte biefstuk/kalfsgehakt)
  • courgette (1)
  • aubergine (1)
  • kokosmelk (200 ml)
  • magere kippenbouillon (½ blokje)
  • geraspte magere kaas (150 g)
  • ui (1)
  • koriander (handje)
  • kerriepoeder (mild) (2 kl)
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Bak het mager gehakt in een scheutje olijfolie. Schep het in een ovenschaal.
  2. Pel en snipper de ui en snij de courgette en aubergine in blokjes. Fruit de ui in een scheutje olijfolie op zacht vuur en kruid met het kerriepoeder. Zet het vuur hoger en voeg de courgette en aubergine, het half mager kippenbouillonblokje en een scheut water toe, kruid met peper en zout en laat verder garen. Voeg de kokosmelk toe als de groenten zacht zijn en laat nog 1 minuut inkoken. Proef en kruid eventueel bij met kerriepoeder, peper en zout.
  3. Schep het groentemengsel bovenop het gehakt, bestrooi met gemalen kaas en zet 20 minuten in de oven of tot de kaas gegratineerd is. Garneer met wat blaadjes verse koriander.

Slanke hachis parmentier

Waar men bij de klassieke hachis parmentier aardappelpuree gebruikt, gebruikt men hier een puree van groenten. Het is zelfs nog lekkerder!

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • Kalfsgehakt/gehakte biefstuk (300 g)
  • bladspinazie (600 g)
  • broccoli (500 g)
  • knolselder (500 g)
  • champignons (in stukjes) (300 g)
  • sjalot (1)
  • magere melk (100 ml)
  • amandelschilfers (3 el)
  • nootmuskaat
  • boter
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

  1. Schil de knolselder en snij ’m in blokjes. Snij ook de broccoli, met steel, in blokjes en kook ze samen met de knolselderblokjes gaar in lichtgezouten water. Giet af, laat uitlekken en pureer met een klontje boter en de melk. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  2. Pel de sjalot, snipper ’m fijn en fruit aan in wat boter. Voeg het mager gehakt en gesneden champignons toe en bak rul. Kruid met flink wat peper en een beetje zout.
  3. Spoel de spinazie en laat goed uitlekken. Roerbak kort in wat olijfolie, kruid met peper en zout. Duw al het vocht eruit.
  4. Verhit de grill van de oven. Lepel de spinazie op de bodem van een ingevette ovenschotel. Verdeel er het gebakken gehakt over en lepel daarop een laag groentepuree. Bestrooi tot slot met de amandelschilfers. Zet de schotel 5 minuten onder de grill of tot de puree wat begint te kleuren.

Ovenschotel van wintergroenten

Warme mix van beetje geplette noten (niet teveel), kruiden en geitenkaas en wat honing.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • koolrabi (300 g)
  • raapje (300 g)
  • aardperen (300 g)
  • zoete aardappelen (300 g)
  • rode uien (2)
  • appelen (type jonagold) (2)
  • citroensap (van ’n halve citroen)
  • knoflook (geperst) (2 teentjes)
  • tijm (2 takjes)
  • verse rozemarijn (2 takjes)
  • light geitenkaas (met korst) (250 g)
  • gemengde noten (50 g)
  • honing (1 el)
  • olijfolie (2 el)
  • peper
  • zout

Bereiding

  1.  Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de groenten, snij ze in gelijke stukken en kook of stoom ze in 10 minuten beetgaar. Giet af en laat uitlekken.
  2. Schil de appelen, snij in partjes en besprenkel met citroensap. Doe ze samen met de groenten en de geperste knoflook in een met olie ingevette ovenschaal. Snij de light geitenkaas in dikke plakken en schik die tussen de groenten.
  3. Rist de tijm en rozemarijn. Hak de noten grof en strooi ze samen met de kruiden over de groenten, besprenkel met honing. Zet 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Gratin van kabeljauw en venkel

Een heerlijke ovenschotel met vis.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • broodkruim (vers) (100 g)
  • kabeljauwfilet (600 g)
  • ansjovisfilets (1 blikje)
  • venkelknollen (2)
  • venkelzaadjes (gekneusd) (1 tl)
  • ui (1)
  • witte wijn (1 glas)
  • olijfolie
  • boter
  • peper
  • zout

Bereiding

  1.  Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Maak 2 venkelknollen schoon en snij ze in repen. Snij 1 ui in ringen. Stoof ze aan in wat boter en voeg er de venkel aan toe.
  3. Kruid met peper, zout en een theelepel gekneusde venkelzaadjes, blus met een glas droge witte wijn. Laat 10 minuten zachtjes stoven.
  4. Beboter intussen een ovenschotel. Leg er de venkel in en leg er 600 g kabeljauwfilet op.
  5. Dep ansjovisfilets uit een klein blikje droog met keukenpapier. Mix samen met 100 g vers broodkruim in een blender .
  6. Voeg er eventueel wat extra olijfolie aan toe. Strooi de crumble over de vis en zet alles 35 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.
  7. Serveer met magere aardappelpuree.

Ovenschotel met zalm, spinazie en aardappelkorstje

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • Zalmfilet (600 g)
  • aardappelen (kort voorgekookt, in schijfjes) (400 g)
  • jonge spinazie (300 g)
  • knoflook (2 teentjes)
  • ui (1)
  • citroen (rasp en sap) (1)
  • boter (50 g)
  • magere melk (250 ml)
  • dille (gehakt) (4 el)
  • gesmolten margarine (2 el)
  • peper en zout
  • bloem (50 g)

Bereiding

  1.  Pel en snipper de ui en de knoflook. Fruit de ui in wat boter. Voeg de gespoelde spinazie en knoflook toe en roerbak verder. Laat uitlekken in een zeef en duw er zoveel mogelijk vocht uit.
  2. Maak een magere witte saus: smelt de 50 g boter en roer er de bloem door. Laat droog koken en roer er de magere melk / ½ kookvocht door, tot het een gladde saus wordt. Breng op smaak met 2 eetlepels dille, citroensap, peper en zout.
  3. Leg de zalmblokjes en de spinazie in een ingevette ovenschaal. Verdeel er de citroenrasp over. Lepel er de saus over en leg er dakpansgewijs de aardappelplakjes op. 
  4. Lepel er de gesmolten margarine over en zet gedurende 35 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden. Werk af met de rest van de dille.

Ovenschotel met spruitjes en magere spekjes

Deze heerlijke winterse ovenschotel doet zelfs de grootste spruitjeshater overstag gaan. Heel makkelijk om te maken, én lekker goedkoop.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • spruiten (1.5 kg)
  • gerookt mager spek (250 g (Herta 4%vetgehalte of gerookte ham))
  • boter (1 el-
  • emmentaler light(gemalen) (100 g)
  • peper
  • zout

Bereiding

  1.  Verwarm de oven voor op 200° C.
  2. Maak de spruitjes schoon. Kook ze gaar in ruim water met een snuifje zout. Giet af en laat uitlekken. Vermeng met de boter. Kruid met peper en zout.
  3. Snij het mager spek in dunne reepjes en bak ze kort aan in een pan zonder vetstof.
  4. Verdeel de spruitjes over een ovenschaal. Vermeng met het spek en bestrooi met gemalen kaas. Laat 10 minuten gratineren in de voorverwarmde oven. Serveer meteen.

Gegratineerde ovenschotel met zoete aardappel en wortel

Super lekkere ovenschotel met zoete aardappel, wortel en mager gehakt. Gebruik je glutenvrij gehakt, dan is dit een prima glutenvrije ovenschotel!

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • wortel (in stukjes) (300 g)
  • zoete aardappel (in stukjes) (300 g)
  • light sojaroom (of magere melk) (scheutje)
  • kerriepoeder (madras) (snuifje)
  • kurkuma (snuifje)
  • rode ui (fijngesneden) (1)
  • knoflook (fijngesneden) (1 teentje)
  • gele paprika (in stukjes) (1)
  • kalfsgehakt (glutenvrij)of gehakte biefstuk (250 g)
  • prei (in halve ringen) (1)
  • magere kaas (gratin, gemalen) (75 g)

Bereiding

  1.  Stoom de wortelen en zoete aardappelen gaar.
  2. Verwarm de oven voor op 200 °C met de grillstand aan.
  3. Prak met een scheutje olijfolie tot puree en voeg de light sojaroom toe. Kruid met het kerriepoeder, de kurkuma, peper en een snufje zeezout.
  4. Stoof de ui, knoflook en paprika aan in olijfolie. Voeg het magere gehakt toe en bak rul. Voeg vervolgens de prei toe.
  5. Maak laagjes in een ovenschaal, bestrooi met de magere gratinkaas en zet 15 minuten onder de voorverwarmde grill.

Hete bliksem ovenschotel

Zelfgemaakte appelmoes, lekkere puree en kruidig mager gehakt, allemaal samen in de oven: dát is hete bliksem. Een echte kinderfavoriet die snel en makkelijk te maken is. Prima voor tijdens een drukke schoolweek. 

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • uien (gesnipperd) (2)
  • mager gehakt (500 g (mix gehakt biefstuk/kalfsgehakt))
  • bloemige aardappel (500 g)
  • magere melk (scheutje)
  • margarine
  • suiker
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • appels (1 kg)

Bereiding

  1.  Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet af, stamp fijn en maak de puree aan met een scheutje magere melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  2. Fruit de ui glazig in 25 g margarine. Voeg er het mager gehakt aan toe en bak gul. Kruid met flink wat peper en zout. Laat onder deksel 5 minuten verder garen.
  3. Hou 2 appels apart voor het garnituur. Schil de rest van de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in vrij grote stukken. Doe er 1 of 2 eetlepels water bij en stoof de appels onder deksel tot moes. Voeg er suiker/Stevia naar smaak aan toe.
  4. Verwarm de oven voor op 190° C.
  5. Vet een ovenschaal in en schep er de appelmoes in. Schep daarop het mager gehakt en dek af met de puree. Snij de twee resterende appels met behulp van een mandoline in heel dunne plakjes. Leg ze dakpansgewijs op de puree. Verdeel nog
  6. 25 g margarine in vlokjes over de schotel en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer goed heet!

Preistammetjes met mager gehakt, puree en gegratineerde kaas

Een ovenschotel die niet moeilijk is maar wél lekker.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • Gemengd mager gehakt (500 g)
  • aardappelen (600 g)
  • preiwitten (4)
  • sjalot (1)
  • magere melk (150 ml)
  • boter
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Voor de kaassaus

  • Magere melk (500 ml)
  • bloem (3 el)
  • boter (1 el)
  • emmentaler light (geraspt) (50 g)
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappelen, snij ze in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water. Giet de aardappelen af en pureer ze met een klontje boter en de melk. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
  2. Verwijder de buitenste bladeren van de prei. Snij elke prei in 3 gelijke stukken van ongeveer 8 centimeter lengte. Blancheer ze 5 minuten in licht gezouten water. Laat uitlekken.
  3. Pel de sjalot, snipper fijn en fruit aan in boter. Voeg het mager gehakt toe en bak het rul. Kruid met ruim wat peper en een beetje zout. Verdeel de puree op de bodem van een ovenschaal, zet er de preistammetjes rechtop in en verdeel er het gehakt rond.
  4. Maak de magere kaassaus. Smelt de boter en roer er de bloem door. Voeg geleidelijk de melk toe en roer tot een gladde bechamel. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Zet het vuur uit en roer er van het vuur 2/3 van de kaas door.
  5. Verdeel de magere kaassaus over het mager gehakt, laat de preistammetjes vrij. Strooi er nog de rest van de geraspte light kaas over en zet gedurende 25 à 30 minuten in de voorverwarmde oven.