Griekse gerechten op magere wijze

Heidi DelaereGezond eten, Gezonde recepten

Tzatziki

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Griekse magere yoghurt 400 g
  • komkommer 1
  • bladpeterselie handje
  • dille (+ extra voor de afwerking) 2 takjes
  • knoflook (verse) ½ teentje
  • venkel (bloemen)
  • ciderazijn 1 el
  • olijfolie
  • peper
  • grof zeezout

Deze tzatziki is lekker met brood. 

Tip: Laat een deel van je venkel doorschieten. Zo krijg je prachtige en smaakvolle venkelbloemetjes. Ideaal om gerechten mee af te werken.

Bereiding

Schil en ontpit de komkommer. Rasp het vruchtvlees grof. Giet het in een zeef of handdoek, bestrooi het met zout en laat het even rusten. Pers na 10 minuten al het vocht er goed uit. Hak de peterselie en de dille fijn. Pel en plet de knoflook.

Meng de komkommer samen met 2 à 3 eetlepels gehakte peterselie, 1 eetlepel gehakte dille, de knoflook en de ciderazijn onder de magere yoghurt. Kruid met peper en eventueel nog een beetje zout. Besprenkel de tzatziki met olijfolie en werk hem af met de extra dille en de venkelbloemen.

Griekse salade 

Lekker lokaal. Heerlijke verse smaaktomaten.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • magere geitenkaas of magere feta 150 g
  • rode ui ½
  • vleestomaten (grote, coeur de boeufs of mix van rode en groene smaaktomaten) 3
  • komkommer 1
  • Romeinse sla 2 kroppen
  • bladpeterselie handje
  • citroen ½
  • mosterd 1 kl
  • gedroogde oregano ½ kl
  • rode wijnazijn 2 el
  • olijfolie 4 el
  • peper en zout

Bereiding

Pel de rode ui en snij hem in reepjes. Spoel de tomaten en snij ze in stukken van 3 à 4 cm. Spoel de komkommer en snij hem in even grote stukken. Snij de kropjes sla in partjes en gril ze kort in de grillpan.

Hak de bladpeterselie fijn. Meng voor de dressing 1 eetlepel citroensap met de olijfolie, de rodewijnazijn, de mosterd, de oregano en de peterselie en kruid met peper en zout.

Meng de rode ui, de tomaten, de komkommer en de Romeinse sla en meng er wat dressing onder. Kruid de salade met peper en zout en werk ze af met stukjes geitenkaas. Geef er de rest van de dressing apart bij.

Souvlaki

Ingrediënten:

  • lamsschouder (in blokjes) 1 kg
  • paprika’s (groen en rood) 2
  • komkommers 2
  • knoflook 3 teentjes
  • citroensap
  • gedroogde oregano ½ kl
  • Griekse magere yoghurt 600 ml
  • witte wijnazijn 1 el
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Bereiding

Snij de paprika’s in blokjes. Prik ze afwisselend met het vlees op spiesjes.

Roer een marinade van 8 el olijfolie, 2 el citroensap, de oregano, peper en zout. Wentel er de brochettes door en zet 2 tot 3 uur afgedekt in de koelkast.

Schil de komkommers, halveer ze in de lengte en verwijder met een lepel het vruchtvlees. Rasp de komkommers grof, bestrooi ze met zout en laat uitlekken in een zeef.

Pel en snipper de knoflook. Meng met de yoghurt en de komkommer. Breng op smaak met wijnazijn, 2 el olijfolie, peper en zout. Zet koel weg.

Neem de brochettes uit de marinade en gril ze goudbruin. Serveer ze met de tzatziki en eventueel met de Griekse salade.

Gevulde aubergines met feta

Aubergine op z’n Grieks.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • aubergines 2
  • tomaat 1
  • bieslook (gehakt) 2 el
  • feta 200 g
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Spoel de aubergines en halveer ze in de lengte. Haal er zoveel mogelijk vruchtvlees uit, zonder de schil te beschadigen. Snij het uitgehaalde vruchtvlees klein.

Verkruimel de feta. Snipper de bieslook. Pel en ontpit de tomaten, snij ze in blokjes.

Meng de auberginepulp met de feta, de tomaten, de bieslook en 1 eetlepel olijfolie. Kruid met peper en zout.

Verdeel het mengsel over de aubergines. Besprenkel ze met olijfolie. Zet de gevulde aubergines 20 minuten in de oven.

Moussaka met lamsgehakt

Een klassieker voor heel de familie!

Ingrediënten voor 4 personen:

  • lamsgehakt 500 g
  • vastkokende aardappelen 500 g
  • rode uien 2
  • knoflook 2 teentjes
  • selder 2 stengels
  • wortelen 3
  • aubergine 1
  • courgette 1
  • oregano (enkele takjes)
  • tomatenpuree 75 g
  • rode wijn 200 ml
  • tomatenpulp (1 blik) 400 g
  • gemalen komijn ½ kl
  • kaneelstokje ½
  • gedroogde oregano ½ kl
  • gedroogde marjolein ½ kl
  • bloem 40 g
  • melk 700 ml
  • schapenkaas (harde) 100 g
  • boter of magarine 30 g
  • olijfolie 2 el
  • peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Pel en snipper de knoflook en de rode ui en fruit in olijfolie. Doe het lamsgehakt erbij en bak. Kruid met komijn, oregano en marjolein. Snipper de stengels selder fijn. Schil de wortelen met een dunschiller en snij in dunne plakjes.

Verhit olie in een pan en stoof de selder en de wortelen gaar. Meng ze door het gehakt, doe de rode wijn erbij en laat de alcohol verdampen. Lepel de tomatenpuree door het gehakt, doe de tomatenpulp en het kaneelstokje erbij en laat een uurtje pruttelen.

Spoel de aubergine en de courgette en snij in dunne ronde plakken. Bestrooi de aubergine royaal met zout en laat zo’n 15 minuten rusten. Spoel en dep droog.

Maak intussen de magere bechamelsaus. Smelt de boter op een zacht vuur. Roer er de bloem door en laat even ‘drogen’ zodat de bloemsmaak verdwijnt. Giet er de magere melk bij en klop goed met een klopper zodat de saus niet aanbrandt. Breng zachtjes aan de kook, zo krijg je een mooie gebonden bechamelsaus.

Schil de aardappelen en snij in flinterdunne plakjes.

Schik er de resterende courgette en aubergine op en sluit af met een laagje aardappelen. Overgiet nogmaals met bechamelsaus. Rasp of schaaf de schapenkaas/magere geraspte kaas over de moussaka en laat 45 minuten garen in de oven. Werk af met takjes oregano.