Gezonde ovenschotel met pompoen

Heidi DelaereGezonde receptenLeave a Comment

Ovenschotel met pompoen

Gezonde ovenschotel met pompoen (6 personen)


Deze ovenschotel met pompoen is makkelijk te maken én om de vingers van af te likken!

Gebruik bij voorkeur de alom bekende oranje pompoen (Hokkaido-pompoen) die van 0,5 tot 2 kg kan wegen. De Hokkaido heeft oranje vruchtvlees en is zeer smaakvol.

Een ideale, gezonde ovenschotel voor de komende winterdagen!

Ingrediënten


  • 1 kg Hokkaido-pompoen
  • 1 kg bloemige aardappelen
  • 1 bouillonblokje (kip)
  • 2 eieren
  • scheutje magere melk
  • 2 grote uien
  • 2 eetlepels bloem
  • 750 gram gehakte biefstuk
  • peper, zout en nootmuskaat
  • teentje knoflook
    chilisaus of tomatenketchup
  • optioneel: chilivlokken en salieblaadjes
  • zonnebloemolie of Alpro Soya Light

Bereidingswijze


Schil de pompoen, snij deze in vierkante blokjes en was ze. Schil, snij en was ook de aardappelen. Los het bouillonblokje op in 1 liter kokend water en kook de aardappelen en pompoenblokjes in ongeveer 20 minuten gaar. Snij de uien in ringen en doe ze samen met 2 eetlepels bloem, peper, zout (en eventueel wat chilivlokken) in een plastic zakje.

Doe 4 eetlepels zonnebloemolie in de pan en laat heet worden. (Optioneel: bak hierin de salieblaadjes kort tot ze beginnen te verkleuren en krokant worden. Schep ze uit de pan en leg ze op een keukenpapiertje.) Schud nu goed met het zakje met ui en bloem. Haal de uienringen er voorzichtig uit zodat de eventuele resterende bloem in het zakje achterblijft. Bak de uien kort in de olie, haal ze uit de pan en leg ze op een bord. Ze hoeven niet gaar te zijn.

Bak je vlees met een teentje knoflook in dezelfde pan en kruid af met peper, zout en eventueel chilivlokken. Schud het teveel aan vet eraf en bak het gehakt mooi droog. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schud de aardappelen en de pompoenblokjes af en maak er een puree van met de 2 eieren en een scheutje magere melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Smeer een grote ovenschaal in met wat boter of olie en doe er de helft van de puree in.

Verdeel het gehakt over de puree en schud er naar smaak wat chilisaus (+/- 4 eetlepels) of tomatenketchup overheen. Verdeel er de rest van de puree overheen en vervolgens ook de uien. Zet de schotel 30 à 45 minuten in de oven tot deze een mooie bruine kleur krijgt. (Optioneel: verdeel de salieblaadjes over de ovenschotel).

Dien op, smakelijk!

Maak een afspraak voor tips op jouw maat

Geef een reactie