Met de koude winterdagen voor de deur is er niets beter dan een warm stoofpotje. Deze gerechten zijn niet alleen heerlijk, maar ook gezond en licht. Of je nu gaat voor een vegetarische optie, een visstoofpotje of de klassieker met kip of vlees, deze 15 recepten van Libelle toveren een voedzame maaltijd op tafel. Ze zijn eenvoudig te bereiden en zitten boordevol smaak en vitamines. Smakelijk! 😋
Stoofpotje van krielaardappelen, pompoen, knolselder en tuinbonen
Ingrediënten voor 4 personen
- krielaardappeltjes 500 g
- butternutpompoen ½
- knolselder 300 g
- rode ui 1
- knoflook 1 teentje
- bieslook (gesnipperd) 2 el
- bladpeterselie 2 el
- citroen (bio, geraspte schil en sap) 1
- tuinbonen (diepvries) 200 g
- tomatenblokjes (blik) 800 g
- cottage cheese 2 el
- bouillonblokje, groenten 1
- ras-el-hanout 2 el
- komijnpoeder 2 el
- paprikapoeder 2 el
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding
- Pel en snipper de rode ui en de knoflook. Maak de pompoen en knolselder schoon en snij het vruchtvlees in hapklare blokjes. Laat de tuinbonen ontdooien. Spoel de krieltjes en halveer grote exemplaren.
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een diepe stoofpot en fruit er de rode ui en de knoflook in aan. Voeg de ras el hanout, de komijn en het paprikapoeder toe en roer goed om tot de geuren vrijkomen.
- Voeg de krieltjes, de pompoen en de knolselder toe en roer goed om. Blus met 200 milliliter water, verkruimel het bouillonblokje erbij en voeg de tomatenblokjes toe. Laat 20 minuten op een zacht vuur sudderen. Roer af en toe om.
- Voeg de tuinbonen toe en laat ze nog 5 minuten meegaren, breng op smaak met citroensap, peper en zout.
- Serveer de stoofpot met de gesnipperde kruiden en een lepel van de cottagecheese. Werk af met de geraspte citroenschil.
Stoofpotje van wintergroenten met quinoa
Ingrediënten voor 4 personen
- knolselder ½
- wortelen 6
- spruitjes 600 g
- raapjes 4
- rode uien 4
- knoflook 2 teentjes
- kruidentuiltje 1
- groentebouillon 500 ml
- sojasaus 1 el
- bloem 1 kl
- baharatkruiden 1 kl
- kruidnagel 1
- jeneverbessen 2
- olijfolie 2 el
- zwarte peper uit de molen
- grof zeezout
Voor erbij
- quinoa 120 g
- bladpeterselie 20 g
- citroen (sap) 1
- oregano
- rozemarijn 1 takje
- kurkuma 1 el
- olijfolie 2 el
- zwarte peper uit de molen
- zout
Bereiding
- Maak alle groenten schoon en snij ze indien nodig in hapklare stukken.
- Verhit de olijfolie in een pot en stoof de ui en de knoflook. Voeg alle groenten toe en stoof nog even verder. Meng er de baharatkruiden onder. Meng de bloem met de sojasaus en de groentebouillon en voeg bij de groenten.
- Voeg het kruidentuiltje, de kruidnagel en de jeneverbessen toe en laat zo’n 20 minuten sudderen.
- Kook ondertussen de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak even op in de olijfolie samen met de kurkuma. Spoel en snipper de peterselie en meng onder de quinoa. Besprenkel met het citroensap en breng op smaak met peper en zout.
- Serveer het winterse stoofpotje met de quinoa. Werk af met de verse oregano en fijngesnipperde rozemarijn.
Indiaas stoofpotje met geroosterde bloemkool
Ingrediënten voor 2 personen
- bloemkool (klein) 1
- ui (wit) 1
- bleekselder 1 takje
- wortelen 2
- knoflook 3 teentjes
- rode paprika 1
- spinazie 120 g
- citroen ¼
- verse gember 4 cm
- tomatenblokjes (blik) 400 g
- rode linzen (gedroogd) 75 g
- gedroogde abrikozen (zachte) 8
- kokosmelk 200 ml
- komijnpoeder 1 kl
- kurkuma 1 kl
- garam masala 1.5 kl
- gerookt paprikapoeder ½ kl
- chilivlokken 1 snuifje
- rijstolie 1 el
- olijfolie 1 el
- peper en zout
- verse koriander (optioneel)
- cashewnoten (geroosterd en gezouten)
- naanbrood
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220°C. Snij de bloemkool in roosjes, stort ze op een bakplaat en schep ze om met de komijn en de rijstolie. Gaar de bloemkool 20 minuten in de oven.
- Pel de ui en snipper hem fijn. Verwarm de olijfolie in een kookpot en stoof de ui op een laag vuur met het deksel op de pot.
- Maak intussen de bleekselder en de wortelen schoon en snij ze in kleine blokjes. Doe ze bij de ui. Pel de knoflook en pers hem uit boven de groenten. Roer om en laat verder bakken op een laag vuur, met het deksel op de pan. Maak de paprika schoon, snij hem in grove stukken en voeg ze bij de andere groenten. Laat enkele minuten stoven.
- Voeg alle specerijen toe en laat ze 1 minuut meebakken. Schenk 300 milliliter (heet) water, de kokosmelk en de tomatenblokjes erbij. Rasp er de gember bij en breng alles aan de kook.
- Spoel de linzen en doe ze bij de groenten. Kruid het stoofpotje met peper en zout en laat 15 minuten sudderen op een zacht vuur. Snij intussen de abrikozen in dunne reepjes en voeg ze toe.
- Spoel en droog de spinazie. Pers het sap uit de citroen. Zet het vuur laag, breng het stoofpotje op smaak met het citroensap en schep de spinazie erdoor. Werk het stoofpotje af met de cashewnoten en de koriander en serveer het met wat naanbrood.
Vegetarische biryani
Ingrediënten voor 8 personen
- wortel 2 stuks
- courgette 200 g
- prinsessenbonen 200 g
- bloemkool 200 g
- broccoli 200 g
- erwten (diepvries) 200 g
- ui 2 stuks
- knoflook 4 teentjes
- gember 5 cm
- koriander (voor de afwerking) 1 handje
- basmatirijst 500 g
- currypasta 200 g
- groentebouillon 15 dl
- plantaardige olie 2 el
Bereiding
- Pel de uien en de knoflook en snipper ze fijn. Schil de wortelen en de gember en hak ze fijn. Spoel de courgette en snij ze in kleine blokjes. Maak de prinsessenboontjes schoon en snij ze in stukjes van 2,5 cm. Verdeel de bloemkool en de broccoli in roosjes. Hak de korianderblaadjes fijn.
- Verhit de olie in een grote stoofpot op een hoog vuur. Voeg de uien toe en bak ze al roerend vijf minuten tot ze zacht zijn. Doe de wortelen erbij en kook ze 3 à 4 minuten mee. Voeg de knoflook en de gember toe en stoof ze 2 à 3 minuten mee. Roer de currypasta door de groenten en stoof al roerend 1 à 2 minuten.
- Voeg de basmatirijst toe en stoof al roerend 2 minuten mee. Giet de groentebouillon erbij, breng aan de kook en laat 5 à 8 minuten doorkoken. Roer af en toe, tot de meeste vloeistof is opgenomen en de rijst net nog niet gaar is. Verlaag de temperatuur en laat sudderen.
- Voeg de courgette, de prinsessenboontjes, de bloemkool en de broccoli toe en roer goed. Zet een deksel op de pot en laat 8 à 10 minuten sudderen, tot de rijst en groenten gaar zijn en al de vloeistof is opgenomen.
- Roer de diepvrieserwtjes onder de byriani en laat ze nog een paar minuten meekoken tot ze zacht zijn. Werk af met de koriander.
Stoofpotje van konijn met aubergine en knoflook
Ingrediënten voor 4 personen
- in stukken konijn 1
- aubergines 2
- rode paprika’s 2
- knoflook 3 teentjes
- sjalotten 3
- rozemarijn (+ extra voor de afwerking) 3 takjes
- witte wijn (droge) 500 ml
- kippenbouillon 400 ml
- zoet paprikapoeder 1 kl
- olijfolie 2 el
- peper en zout
Bereiding
- Maak de aubergines en de paprika’s schoon en snij ze in grove stukken. Pel de knoflook en snij de teentjes in plakjes. Pel en halveer de sjalotten.
- Verhit de olijfolie op een middelhoog vuur in een grote stoofpot en bak de stukken konijn aan alle kanten tot ze mooi kleuren. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe.
- Haal het konijn uit de stoofpot en fruit nu de sjalot en de knoflook in dezelfde stoofpot. Voeg de takjes rozemarijn, de aubergine en de paprika toe. Breng op smaak met het paprikapoeder, peper en zout.
- Voeg de stukken konijn weer toe en blus met de bouillon en de witte wijn. Zet het deksel op de pan en laat op een zacht vuur 1,5 uur stoven. Serveer met nog wat extra verse rozemarijn. Lekker met een salade of geroosterde bloemkoolrijst.
Stoofpotje van kalkoen met pompoen en pastinaak
Ingrediënten voor 4 personen
- kalkoenfilet (in blokjes) 800 g
- pompoen (butternut) 300 g
- gemengde champignons (in stukjes) 250 g
- pastinaak 200 g
- knoflook 1 teentje
- sjalot 1 stuk
- tijm 1 takje
- verse dragon (gehakt) 2 el
- bladpeterselie (gehakt) 4 el
- magere room 200 ml
- kippenbouillon 300 ml
- Noilly Prat 80 ml
- witte roux 1 el
- olijfolie 2 el
- peper en zout
Bereiding
- Pel en snipper de sjalot en de knoflook, schil de pastinaak. Snij de pastinaak en de butternutpompoen in gelijke blokjes.
- Verhit een stoofpot en doe er 2 eetlepels olijfolie in. Fruit de sjalot en de knoflook in de olie. Voeg de tijmblaadjes en de kalkoenblokjes toe, roer tot het vlees begint te kleuren. Voeg de champignons, de pastinaak en de pompoen toe en roerbak verder.
- Blus met de Noilly Prat en de kippenbouillon, laat onder deksel 12 à 20 minuten garen. Voeg de light room toe en laat warm worden, zonder de massa te laten koken. Breng op smaak met peper, zout en de verse dragon. Bind de saus eventueel met de eetlepel blonde roux.
- Verdeel het kalkoenstoofpotje over de borden. Serveer met de gesnipperde bladpeterselie.
Mexicaans stoofpotje
Ingrediënten voor 4 personen
- runderstoofvlees 500 g
- rode ui 1
- knoflook 4 teentjes
- groene paprika’s 2
- koriander 1 bosje
- tomatenpassata 400 ml
- tomatenblokjes (blik) 400 g
- rode bonen (blik) 400 g
- maïs (blik, uitgelekt gewicht) 100 g
- ananas (blik) 225 g
- komijnpoeder 1 kl
- chilipoeder 1 el
- knoflookpoeder 1 kl
- uienpoeder 1 kl
- olijfolie 2 el
- peper en zout
Bereiding
- Pel en snipper de ui en de knoflook. Spoel de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snij de paprika’s in blokjes. Snij het stoofvlees eventueel nog in wat kleinere blokjes en kruid met knoflook- en uienpoeder, peper en zout. Bak het vlees rondom aan in olijfolie. Voeg de paprika, knoflook en rode ui toe en roerbak verder.
- Voeg de passata en tomatenblokjes toe en laat 1 uur stoven. Laat intussen de ananas, de bonen en de mais uitlekken. Snij de ananas in blokjes.
- Doe de bonen, mais en ananas bij het vlees. Kruid met komijn- en chilipoeder. Roer om en laat nog 30 minuten zacht sudderen.
- Kruid het stoofpotje eventueel nog wat bij met peper en zout. Spoel de koriander, hak ‘m grof en werk er het stoofpotje mee af. Lekker met rijst.
Winters stoofpotje
Ingrediënten voor 4 personen
- aardappelen (facultatief)
- rundvlees (in stukken) 1 kg
- winterrapen (in partjes) 4
- winterwortelen (in stukken) 4
- uien (in ringen) 2
- gekruide bloem
- vleesbouillon
- donker trappistenbier 1 flesje
- boter
- olie
Bereiding
- Snij het rundvlees in stukken.
- Snij de uien in ringen.
- Snij de wortelen in stukken.
- Snij de rapen in partjes.
- Bestuif het vlees met gekruide bloem en bak het kort rondom aan op een hevig vuur, in boter en olie. Zet het even aan de kant.
- Fruit in dezelfde pan de uienringen. Blus met het bier en doe er het vlees weer bij en 2 blaadjes laurier.
- Schenk vleesbouillon bij tot alles net onderstaat. Laat 1 uur stoven onder deksel.
- Doe na 1 uur de stukken wortel en de partjes raap erbij. Schenk er eventueel nog wat extra vleesbouillon bij. Dek weer af en laat alles nog ongeveer 1 uur sudderen tegen de kook aan, of tot het vlees goed gaar is.
- Lekker met aardappelen. U kan de aardappelen apart koken, of de laatste 20 minuten laten meekoken. Door het zetmeel in de aardappelen zal de saus meteen ook wat meer gebonden zijn.
Braziliaans visstoofpotje
Ingrediënten voor 4 personen
- scampi’s 12 stuks
- venusschelpen 400 g
- zeebaars (met vel) 500 g
- rode paprika (in fijne reepjes) 1 stuk
- gele paprika (in fijne reepjes) 1 stuk
- tomatenblokjes (blik) 400 g
- chilipeper (in ringen) 1 stuk
- sjalot (gesnipperd) 1 stuk
- rode ui (gesnipperd) 1 stuk
- koriander (gehakt) 4 el
- witte wijn 100 ml
- kokosroom 300 ml
- olijfolie 2 el
- peper en zout
Bereiding
- Spoel de schelpjes en laat ze uitlekken in een vergiet. Pel de scampi’s, maar laat het staartje eraan. Snij de zeebaars in acht even grote stukken.
- Verhit een lage stoofpot of paellapan en doe er 2 eetlepels olijfolie in. Fruit de sjalot, de rode ui en de ringetjes chilipeper tot ze kleuren. Voeg de paprikareepjes en de tomatenblokjes toe. Roerbak verder.
- Blus met de witte wijn en voeg de kokosroom toe. Breng op smaak met peper en zout.
- Voeg na 5 minuten de scampi’s en de schelpjes toe. Leg de zeebaars op de andere ingrediënten en zet het deksel op de stoofpot. Laat nog 5 à 7 minuten onder deksel sudderen, tot de zeebaars gaar is. Strooi er tot slot de fijngehakte koriander over.
Stoofpotje van paddenstoelen met puree
Ingrediënten voor 4 personen
Voor het stoofpotje
- portobello’s 4 stuks
- shiitake’s 200 g
- cantharellen 200 g
- beukenzwammen 200 g
- knolselder 250 g
- ui (grote) 1 stuk
- knoflook 2 teentjes
- boterham 1 stuk
- mosterd 1 el
- donker trappistenbier 400 ml
- bruine roux 3 el
- boter
- peper en zout
Voor de puree
- aardappelen (zachtkokende) 800 g
- lichte boter 50 g
- magere melk 150 ml
- nootmuskaat 1 snuifje
- peper en zout
Bereiding
- Pel de ui en snij in ringen. Pel de knoflook en snipper fijn, snij de knolselder in blokjes.
- Fruit de ui, de knoflook en de knolselder aan in wat boter. Laat kleuren en vervolgens 10 minuten garen onder deksel. Voeg eventueel enkele eetlepels water toe.
- Snij de portobello-paddenstoelen in kwartjes, halveer de shiitake, de cantharellen en de beukenzwammetjes. Roerbak de paddenstoelen samen met de groenten. Blus met de trappist, leg er een met mosterd besmeerde boterham op en laat 20 minuten garen onder deksel. Roer regelmatig om.
- Maak de puree. Kook de aardappelen, pureer ze en kruid met boter, nootmuskaat, peper en zout. Roer er de melk door.
- Kruid het stoofpotje eveneens met peper en zout, bind met wat bruine roux. Verdeel de puree over de borden en lepel er het stoofpotje van paddenstoelen bij.
Heek met stoofpotje van kikkererwten
Ingrediënten voor 4 personen
- heekfilet (elk van 150 g, met vel) 4 stukken
- spinazie (vers) 2 handjes
- tomaten 4
- sjalotten 2
- knoflook 1 teentje
- kikkererwten (uit blik, gespoeld en uitgelekt) 400 g
- witte wijn scheutje
- olijfolie
- peper
- zout
Bereiding
- Spoel de spinazie en laat uitlekken. Doe hetzelfde met de kikkererwten. Pel en ontpit de tomaten, snij ze in blokjes.
- Pel en hak de sjalotten en de knoflook. Fruit ze glazig in 2 el olijfolie. Voeg de spinazie toe en laat slinken.
- Doe er de kikkererwten en tomaten bij en overgiet met de wijn. Laat 5 minuten sudderen. Breng op smaak met peper en zout.
- Kruid de vis met peper en zout en bak ’m in wat olijfolie: eerst 2 à 3 minuten op de velkant, dan 2 à 3 minuten op de andere kant. Serveer met het stoofpotje.
Stoofpotje met savooi en wortel
Ingrediënten voor 6 personen
- winterwortelen 1 kg
- savooikool 1
- uien
- runderbouillon (of groentebouillon) 2 l
- lichte boter 1 klontje
- laurier
- tijm
- peper
- zout
Bereiding
- Verwijder de buitenste bladeren en de harde kern van een savooikool. Snij de rest in grove stukken en spoel grondig .
- Schil 1 kg wortelen met een dunschiller en snij ze in staafjes .
- Snij een ui in ringen .
- Stoof , in een grote stoofpot , met een klontje boter de uien aan . Voeg er de wortelen bij en roer om. Voeg er de savooi bij, roer om en laat onder een deksel een tweetal minuten garen tot de savooi iets geslonken is.
- Kruid met peper, zout, wat tijm en laurier en blus met 2 l runderbouillon (of groentebouillon , voor de vegetariers ) en laat , onder een deksel op een zacht vuurtje 40 minuten garen .
- Serveer indien gewenst met krokant gebakken magere spek of hespeblokjes.
Zuurkool speciaal
Ingrediënten voor 4 personen
- zuurkool (verse) 500 g
- appelen (middelgrote) 2
- sjalot (grote) 1
- cider 2 dl
- groentebouillon 1 dl
- lichte boter
- griessuiker (of Stevia) 1 kl
- laurier 2 blaadjes
- jeneverbessen 2
- tijm 2 takjes
- peper
- zout
Bereiding
- Pel en snipper de sjalot. Schil de appels, verwijder klokhuis en pitten, snij ze in kwartjes.
- Verhit de lichte boter in een diepe braadpan. Fruit daarin de sjalot glazig en bak de appels lichtjes aan. Bestrooi ze met de Stevia zoetstof en laat lichtjes karamelliseren.
- Blus met de cider en de bouillon.
- Doe er de zuurkool, de laurier, de tijm en de jeneverbessen bij. Breng op smaak met peper en zout. Laat 30 minuten zacht stoven onder deksel. Schep af en toe om en voeg indien nodig wat extra vocht toe.
- Serveer goed heet met – naar keuze – braadworst, Gelderse worst, knoflookworst, Frankfurterworstjes… en met aardappelpuree.
Stoofpot van ree
Ingrediënten voor 4 personen
- reefilet (in grote blokjes gesneden) 800 g
- kastanjes 250 g
- champignons (mousseron) 250 g
- Parijse champignons 250 g
- ui (grof gesnipperd) 1
- wortel (geschild en in plakjes) 1
- kruidentuiltje 1
- kervel 3 takjes
- rode wijn 1 l
- groentebouillon 10 cl
- lichte boter 50 g
- olijfolie 2 el
- peper
- zout
Bereiding
- Maak 1 dag op voorhand de marinade. Meng wijn, wortel, ui en kruidentuiltje in een kom en kruid met peper en zout. Voeg het vlees toe en laat 12 uur marineren in de koelkast.
- Giet het vlees en de marinade door een zeef en hou beide apart.
- Borstel de champignons schoon en snij ze in plakjes.
- Verhit de lichte boter en de olie in een stoofpot en bak er de stukken vlees in aan. Voeg de marinade, de bouillon en de kastanjes toe. Kruid met peper en zout en laat 1 uur sudderen.
- Voeg de champignons toe en laat nog 15 minuten koken.
- Werk af met plukjes kervel en serveer.
Boerenkool-pastinaakstoofpotje
Ingrediënten voor 4 personen
- preiwit (in ringen) 1
- wortelen (in blokjes) 300 g
- pastinaak (in blokjes) 300 g
- boerenkool (fijngesneden) 100 g
- knoflook (geperst) 3 teentjes
- tijm (blaadjes) handje
- venkelzaad (poeder) 1 kl
- gedroogde tijm 1 kl
- gedroogde rozemarijn 1 kl
- groentebouillon 750 ml
- quinoa 200 g
- witte bonen (uit blik, uitgelekt) 400 g
- balsamicoazijn 2 el
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding
- Bak de knoflook 1 minuut in olijfolie. Voeg de prei, wortelblokjes, pastinaak en gedroogde kruiden toe en kruid met peper en zout. Roerbak 2 minuten.
- Voeg de groentebouillon en quinoa toe. Breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat 15 minuten sudderen tot de groenten zacht zijn.
- Voeg de witte bonen en boerenkool toe en roer goed onder elkaar. Laat stoven tot de boerenkool zacht is.
- Schep het stoofpotje op de borden en druppel er de balsamicoazijn over. Werk af met de tijm.
Deze lekkere stoofpotjes komen van Libelle. Smakelijk! 🙏🏼🤗