In de praktijk
Onderstaand intakegesprek met de bijhorende vervolgconsulten zijn hier voor de duidelijkheid ‘algemeen’ gesteld, zonder in te gaan op specifieke problematieken. Maar vanzelfsprekend zijn de consultaties in de praktijk steeds volledig op maat van de persoon die voor mij zit!
Intakegesprek
Een eerste bezoek en wederzijdse kennismaking duurt ongeveer een uur. Alles start vanuit jou. Wat wil jij? Met welke moeilijkheden of problemen kamp je? Ben je diabetespatiënt of glutenintolerant? Ben je bang dat je kind worstelt met eetstoornissen? …? Tijdens het intakegesprek wordt alles grondig besproken.
Vervolgens neem ik een voedingsanamnese af. Dit betekent dat je me zo precies mogelijk vertelt wat je gewend bent om te eten, waar je van houdt en waar je een hekel aan hebt. Op deze manier kan ik de mogelijke veranderingen aangeven en in overleg met jou in je dagmenu inpassen.
Daarna doe ik een computergestuurde meting van je lichaamssamenstelling (BIA-methode): hoeveelheid spiermassa, vocht en vetmassa. Je mag 2 uur voor deze afspraak dan ook niets meer eten of drinken.
Aan de hand van de vergaarde info stellen we samen een behandelplan op en bespreken we het vervolg van de begeleiding.
Follow-up vervolgconsulten
Bij de vervolgconsulten (telkens 30 minuten) wordt de toepassing van het advies in de praktijk doorgenomen.
Samen met jou wordt bij problemen naar oplossingen gezocht.
Tijdens deze consulten kunnen zeer veel onderwerpen aan de orde komen:
- Mogelijkheden voor lichaamsbeweging en sport
- Bijzondere omstandigheden zoals feestjes en verjaardagen
- Problemen met betrekking tot het dieet
- Bereiding van lekkere aangepaste gerechten
- Kopen van levensmiddelen
- Rekening houden met je huisgenoten
- Interpretatie van etiketten op voedingsmiddelen.
- Voedingssupplementen die de sportprestaties al dan niet verbeteren
- Sportvoeding ter voorbereiding van wedstrijden, voeding na of voor training, …
- Verschillende zoetmiddelen en hun calorische waarde
- Dieetmythes ontkrachten
- Het verschil tussen snelle en trage suikers en hun glycemische index
- Bewust leren gerechten kiezen op restaurant
- Calorisch gehalte van fruitsappen, yoghurtdranken, alcohol, …
- Verschil tussen goede en slechte cholesterol (LDL/HDL)
- …
Als Personal Coach zorg ik op diverse manieren voor een steuntje in de rug.
De motivatiekaart is er daar eentje van!
FOTO’S EN GETUIGENISSEN
- Het inspirerende verhaal van Nele
Op één jaar tijd viel Nele 16 kg af. Aangezien ze een restaurant uitbaat, was dit niet evident voor haar… But she did it! Nele deelt dan ook graag haar verhaal met ons 🙏🏼 “Begin juni 2023 besloot ik dat het tijd was voor verandering. Ik had het verhaal van Valerie gelezen, die ook bij Heidi was geweest, en het inspireerde mij om ook mijn gezondheid in eigen handen te nemen. Toen ik op de weegschaal stond en 81 kg zag, besefte ik dat het genoeg was en dat ik iets moest doen. Ik voelde me futloos en ongezond. Na talloze mislukte dieetpogingen besloot ik om nog één keer alles op alles te zetten. Ik was vastbesloten: als dit niet zou werken, zou ik een boek kopen om te leren omgaan met mijn gewicht 😅 Een jaar later ben ik trots te kunnen zeggen dat ik 16 kg ben afgevallen. Dankzij Heidi’s tips en recepten kon ik aan de slag met mijn nieuwe levensstijl. De grootste veranderingen waren veel minder brood en pasta eten, gin tonic inwisselen voor cava, en niet meer snacken na sluitingstijd van ons restaurant. En vooral: ik vond een nieuwe hobby in wandelen, wat niet alleen goed is voor mijn gewicht maar zeker ook voor mijn mentale gezondheid. Ik ben zelfs lid geworden van een wandelclub en ik ga elke week op pad. En ik vind het leuk! 😃 Hoewel er veel veranderd is, geniet ik nog steeds met volle teugen van lekker eten en drinken. Regelmatige controles bij Heidi hielden me gemotiveerd. En nu mensen mijn transformatie beginnen op te merken, geeft dat extra drive om vol te houden. Een jaar later heb ik het resultaat bereikt dat ik voor ogen had. Ik ben zo blij! Dankzij mijn eigen vastberadenheid en de deskundige begeleiding van Heidi heb ik mijn doel bereikt. Mijn levensstijl is blijvend in zeer positieve zin veranderd, en ik ben vastbesloten om het vol te houden 💪🏼 Als kers op de taart, om dit bijzondere jaar in stijl af te sluiten, deed ik mee aan de wandelmarathon tijdens de ‘Nacht van West-Vlaanderen’ eind juni. Het was een prachtig avontuur en opnieuw een moment waarop ik mijn grenzen heb verlegd. Deze prestatie markeert een prachtig einde van een jaar vol veranderingen en nieuwe gewoonten. Ik voel me nu fitter, energieker en gezonder dan ooit tevoren ❤️ Ik raad iedereen aan om de stap te zetten, en Heidi zal je hierbij perfect begeleiden. Bedankt, Heidi!” Wil jij je ook laten begeleiden om af te vallen? Maak zelf je afspraak
… - Het succesverhaal van Ann
Ann (53) kan door omstandigheden niet veel bewegen of sporten. Om enkele kilo’s te verliezen, kwam ze bij mij aankloppen. Op 6 maanden tijd boekten we samen een mooi resultaat: Ann ging van 98,5 naar 79 kg en voelt zich beter in haar vel én haar hoofd. Lees haar inspirerende verhaal! “Vorig jaar kreeg ik van mijn dokter te horen dat er wat kilootjes af konden. Hij stelde een maagverkleining voor maar dat wilde ik niet. Hij gaf me een voorschrift mee voor een vermageringsmiddel, maar dat legde ik thuis meteen aan de kant. Ik ging op zoek naar een diëtiste die mij kon helpen om gezonder te eten en af te vallen. Ik had het vroeger zelf al veel pogingen ondernomen, maar het lukte me niet om er meer dan 5 kg af te krijgen. Via een zoektocht op het internet kwam ik bij Heidi Delaere terecht. Ik twijfelde nog even en vulde uiteindelijk het contactformulier in. De eerste stap was gezet!” “Door gezondheidsproblemen – kan ik nauwelijks sporten. Vroeger kreeg ik steevast te horen dat het dan wel heel moeilijk zou zijn om af te vallen… Erg frustrerend. Heidi stelde me meteen op mijn gemak: afvallen zonder sporten is wél mogelijk. Ik moest van haar geen dieet volgen met strenge regels of speciale dieetvoeding. Haar belangrijkste boodschap was dat ik meer water moest drinken én meer moest eten. Ik moest geen eten staan afwegen of een apart potje koken voor mezelf. Mijn gezin at gewoon alles mee én ze vonden het lekker. Geen drastische aanpassingen dus, een groot gemak! Als ik plots zin heb in iets, neem ik een glas water en een stuk fruit. En dan kan ik weer even verder. Ik vind het nog steeds niet makkelijk om elke dag mijn fles water leeg te drinken. Maar ik blijf wel proberen, dat is het belangrijkste.” “Dankzij de tips van Heidi slaagde ik erin om stap voor stap af te vallen. Ik was altijd zo gelukkig als er weer een kilo af was! Ook mijn huisgenoten zijn trots op wat ik al bereikt hebt, ze steunen mij zo. Ik hou me altijd strikt aan de ‘regels’ van Heidi, maar zij moedigen me aan om toch af en toe eens te ‘zeuren’, bijvoorbeeld op een feestje. En ze hebben gelijk: dat helpt om het vol te houden. En door één keer te zondigen gaat mijn gewicht niet plots te hoogte in schieten. De feestdagen vond ik eerlijk gezegd wel een moeilijke periode. Ik ben toen weer wat bijgekomen omdat ik moeite had om van al dat lekkers en de vele overschotjes te blijven. Maar dan weet ik dat ik me de weken erna extra moet inspannen en dan ben ik ‘back on track’.” “Ik ben blij dat ik bij Heidi terechtgekomen ben. Het was voor mij de eerste keer dat het zo vlot lukte om af te vallen, dankzij haar goeie tips en lekkere receptjes. Alles is intussen een gewoonte geworden. Ik kan nog altijd niet sporten door mijn aandoening. Maar ik ben blij dat ik de kilo’s verloren heb en onder controle kan houden. Ik voel me veel beter in mijn vel en ook in mijn hoofd. Ik ben Heidi heel dankbaar voor alles!” Wil jij je ook laten begeleiden om af te vallen? Maak zelf je afspraak.
… - Het succesverhaal van Sonia Meulenyzer
Vandaag heb ik het genoegen om het inspirerende verhaal van Sonia met jullie te delen. Een verhaal van vastberadenheid, doorzettingsvermogen en het vinden van de kracht om positieve veranderingen in haar leven aan te brengen. Sonia heeft niet alleen haar lichaam getransformeerd, maar ook haar gezondheid en levensperspectief. Een nieuwe weg vinden: de eerste stappen We hebben het allemaal weleens meegemaakt: het verlangen naar positieve verandering, maar het niet weten waar te beginnen. Voor Sonia begon haar reis naar gezondheid en welzijn toen ze besloot om een belangrijke stap te zetten. Het was de aanzet van haar kleinzoon die haar aanmoedigde om de telefoon te pakken en contact op te nemen met mij, een stap die haar leven op een nieuwe koers zou zetten. Sonia herinnert zich hoe haar arts haar voor een keuze stelde: pillen slikken of haar gewicht aanpakken. De beslissing was snel gemaakt. Ze koos voor de weg van zelfzorg en gezond leven. De steun van haar kleinzoon was haar motivatie om die eerste stap te zetten en voor zichzelf te kiezen. De druppel die de emmer deed overlopen: de innerlijke motivator Soms hebben we een keerpunt nodig, een moment dat ons wakker schudt en ons in beweging zet. Voor Sonia was dit het besef dat haar lichaam haar niet meer op dezelfde manier diende. Terwijl ze voorbij een raam liep, merkte ze de veranderingen in haar lichaam op. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen, het moment waarop ze wist dat het tijd was voor een positieve verandering. Uitdagingen onderweg: terugvechten en doorzetten De reis naar welzijn is zelden zonder uitdagingen. Sonia ondervond moeilijkheden, maar gaf nooit op. Eerdere pogingen om haar levensstijl aan te passen waren niet altijd succesvol gebleken, maar deze keer was anders. Door openlijk over haar problemen te praten en te luisteren naar mijn advies, vond Sonia een aanpak die voor haar werkte. Een nieuwe levensstijl aannemen: veranderingen en steun van dierbaren Het aannemen van een gezondere levensstijl betekent vaak aanpassingen maken. Voor Sonia was het vermijden van de verleiding van de koelkast een belangrijk onderdeel van haar traject. Maar ze hoefde deze weg niet alleen af te leggen. Haar omgeving, haar huisgenoten, moedigden haar aan om vast te houden aan haar doelen. Omgaan met emoties en verleidingen Het is normaal om op moeilijke momenten troost te zoeken in eten. Sonia herkende dit patroon bij zichzelf, vooral als ze geconfronteerd werd met tegenslagen of zorgen over haar kinderen en kleinkinderen. Maar ze leerde omgaan met deze emoties op een gezondere manier. Deze bewustwording en haar vastberadenheid stelden haar in staat om betere keuzes te maken en vast te houden aan haar doelen. Een inspiratie voor anderen: delen van succes en toekomstplannen Nu Sonia aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in haar gezondheidstransformatie, is ze een inspiratiebron geworden voor anderen. Ze voelt zich zelfverzekerder, draagt weer kleding waarin ze zich goed voelt en kan weer volop genieten van het leven. Haar verhaal herinnert ons eraan dat doorzettingsvermogen en de juiste steun kunnen leiden tot positieve resultaten. En wat brengt de toekomst? Sonia gelooft dat ze haar nieuwe levensstijl zal volhouden, mede dankzij de ondersteuning die ze heeft ontvangen.
…
GEZONDE RECEPTEN
- Gezonde stoofpotjes: 15 x genieten van een lekkere maaltijd
Met de koude winterdagen voor de deur is er niets beter dan een warm stoofpotje. Deze gerechten zijn niet alleen heerlijk, maar ook gezond en licht. Of je nu gaat voor een vegetarische optie, een visstoofpotje of de klassieker met kip of vlees, deze 15 recepten toveren een voedzame maaltijd op tafel. Ze zijn eenvoudig te bereiden en zitten boordevol smaak en vitamines. Smakelijk! 😋 Stoofpotje van krielaardappelen, pompoen, knolselder en tuinbonen Ingrediënten voor 4 personen krielaardappeltjes 500 g butternutpompoen ½ knolselder 300 g rode ui 1 knoflook 1 teentje bieslook (gesnipperd) 2 el bladpeterselie 2 el citroen (bio, geraspte schil en sap) 1 tuinbonen (diepvries) 200 g tomatenblokjes (blik) 800 g cottage cheese 2 el bouillonblokje, groenten 1 ras-el-hanout 2 el komijnpoeder 2 el paprikapoeder 2 el olijfolie peper en zout Bereiding Pel en snipper de rode ui en de knoflook. Maak de pompoen en knolselder schoon en snij het vruchtvlees in hapklare blokjes. Laat de tuinbonen ontdooien. Spoel de krieltjes en halveer grote exemplaren. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een diepe stoofpot en fruit er de rode ui en de knoflook in aan. Voeg de ras el hanout, de komijn en het paprikapoeder toe en roer goed om tot de geuren vrijkomen. Voeg de krieltjes, de pompoen en de knolselder toe en roer goed om. Blus met 200 milliliter water, verkruimel het bouillonblokje erbij en voeg de tomatenblokjes toe. Laat 20 minuten op een zacht vuur sudderen. Roer af en toe om. Voeg de tuinbonen toe en laat ze nog 5 minuten meegaren, breng op smaak met citroensap, peper en zout. Serveer de stoofpot met de gesnipperde kruiden en een lepel van de cottagecheese. Werk af met de geraspte citroenschil. Stoofpotje van wintergroenten met quinoa Ingrediënten voor 4 personen knolselder ½ wortelen 6 spruitjes 600 g raapjes 4 rode uien 4 knoflook 2 teentjes kruidentuiltje 1 groentebouillon 500 ml sojasaus 1 el bloem 1 kl baharatkruiden 1 kl kruidnagel 1 jeneverbessen 2 olijfolie 2 el zwarte peper uit de molen grof zeezout Voor erbij quinoa 120 g bladpeterselie 20 g citroen (sap) 1 oregano rozemarijn 1 takje kurkuma 1 el olijfolie 2 el zwarte peper uit de molen zout Bereiding Maak alle groenten schoon en snij ze indien nodig in hapklare stukken. Verhit de olijfolie in een pot en stoof de ui en de knoflook. Voeg alle groenten toe en stoof nog even verder. Meng er de baharatkruiden onder. Meng de bloem met de sojasaus en de groentebouillon en voeg bij de groenten. Voeg het kruidentuiltje, de kruidnagel en de jeneverbessen toe en laat zo’n 20 minuten sudderen. Kook ondertussen de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak even op in de olijfolie samen met de kurkuma. Spoel en snipper de peterselie en meng onder de quinoa. Besprenkel met het citroensap en breng op smaak met peper en zout. Serveer het winterse stoofpotje met de quinoa. Werk af met de verse oregano en fijngesnipperde rozemarijn. Indiaas stoofpotje met geroosterde bloemkool Ingrediënten voor 2 personen bloemkool (klein) 1 ui (wit) 1 bleekselder 1 takje wortelen 2 knoflook 3 teentjes rode paprika 1 spinazie 120 g citroen ¼ verse gember 4 cm tomatenblokjes (blik) 400 g rode linzen (gedroogd) 75 g gedroogde abrikozen (zachte) 8 kokosmelk 200 ml komijnpoeder 1 kl kurkuma 1 kl garam masala 1.5 kl gerookt paprikapoeder ½ kl chilivlokken 1 snuifje rijstolie 1 el olijfolie 1 el peper en zout verse koriander (optioneel) cashewnoten (geroosterd en gezouten) naanbrood Bereiding Verwarm de oven voor op 220°C. Snij de bloemkool in roosjes, stort ze op een bakplaat en schep ze om met de komijn en de rijstolie. Gaar de bloemkool 20 minuten in de oven. Pel de ui en snipper hem fijn. Verwarm de olijfolie in een kookpot en stoof de ui op een laag vuur met het deksel op de pot. Maak intussen de bleekselder en de wortelen schoon en snij ze in kleine blokjes. Doe ze bij de ui. Pel de knoflook en pers hem uit boven de groenten. Roer om en laat verder bakken op een laag vuur, met het deksel op de pan. Maak de paprika schoon, snij hem in grove stukken en voeg ze bij de andere groenten. Laat enkele minuten stoven. Voeg alle specerijen toe en laat ze 1 minuut meebakken. Schenk 300 milliliter (heet) water, de kokosmelk en de tomatenblokjes erbij. Rasp er de gember bij en breng alles aan de kook. Spoel de linzen en doe ze bij de groenten. Kruid het stoofpotje met peper en zout en laat 15 minuten sudderen op een zacht vuur. Snij intussen de abrikozen in dunne reepjes en voeg ze toe. Spoel en droog de spinazie. Pers het sap uit de citroen. Zet het vuur laag, breng het stoofpotje op smaak met het citroensap en schep de spinazie erdoor. Werk het stoofpotje af met de cashewnoten en de koriander en serveer het met wat naanbrood. Vegetarische biryani Ingrediënten voor 8 personen wortel 2 stuks courgette 200 g prinsessenbonen 200 g bloemkool 200 g broccoli 200 g erwten (diepvries) 200 g ui 2 stuks knoflook 4 teentjes gember 5 cm koriander (voor de afwerking) 1 handje basmatirijst 500 g currypasta 200 g groentebouillon 15 dl plantaardige olie 2 el Bereiding Pel de uien en de knoflook en snipper ze fijn. Schil de wortelen en de gember en hak ze fijn. Spoel de courgette en snij ze in kleine blokjes. Maak de prinsessenboontjes schoon en snij ze in stukjes van 2,5 cm. Verdeel de bloemkool en de broccoli in roosjes. Hak de korianderblaadjes fijn. Verhit de olie in een grote stoofpot op een hoog vuur. Voeg de uien toe en bak ze al roerend vijf minuten tot ze zacht zijn. Doe de wortelen erbij en kook ze 3 à 4 minuten mee. Voeg de knoflook en de gember toe en stoof ze 2 à 3 minuten mee. Roer de currypasta door de groenten en stoof al roerend 1 à 2 minuten. Voeg de basmatirijst toe en stoof al roerend 2 minuten mee. Giet de groentebouillon erbij, breng aan de kook en laat 5 à 8 minuten doorkoken. Roer af en toe, tot de meeste vloeistof is opgenomen en de rijst net nog niet gaar is. Verlaag de temperatuur en laat sudderen. Voeg de courgette, de prinsessenboontjes, de bloemkool en de broccoli toe en roer goed. Zet een deksel …
… - Dit is hét geheim voor krokante zoete-aardappelfrietjes
Krokante zoete-aardappelfrietjes maken, het lijkt soms een hele kunst. We verklappen je graag hét ultieme geheim om ze te bakken zoals het hoort! Ze zijn lekker, gezond en bovendien heel eenvoudig te maken: krokante frietjes van zoete aardappel zijn een geschenk uit de hemel! Krijg je ze niet zo crunchy en blijven ze aan de slappe kant? Dan verklappen we je graag hét ultieme geheim voor krokante zoete-aardappelfrietjes. Hoe komt het dat ze slap blijven? Dat komt doordat zoete aardappelen minder zetmeel bevatten dan een gewone aardappel, en net dat zetmeel zorgt voor een krokante buitenkant. Bovendien bevatten ze meer suikers, waardoor de frietjes sneller (te) bruin kleuren. De ideale methode moet dus te maken hebben met zetmeel toevoegen en de baktijd beperken. Zo bak je krokante zoete-aardappelfrietjes Even lekker, maar mét extra crunch? Je hebt niet meer nodig dan wat plantaardige olie en maïszetmeel om van je frietjes een succes van te maken! Dit mengsel legt een soort van omhulsel rond je frietjes. Daardoor wordt de buitenkant lekker krokant terwijl de binnenkant zachtjes gaart. Spoel of schil de zoete aardappel en snij ‘m in frietjes. Doe ze in een mengkom. Doe 2 eetlepels maïszetmeel en 1/2 koffielepel zout bij de frietjes. Schep ze om met een lepel of met je vingers. Zorg ervoor dat elk frietje bedekt is met een dun laagje maïszetmeel. Doe er 3 eetlepels plantaardige olie bij en schep opnieuw om. Leg de frietjes uit elkaar op een bakplaat met bakpapier, of op een speciale bakplaat met gaatjes waardoor de warme lucht goed kan circuleren. Dat laatste lukt ook goed op een rooster boven een bakplaat. Bak ze 20-25 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C (hetelucht) of (iets minder lang) in de heteluchtfriteuse. Schep ze na 10 minuten om en zet op het einde van de baktijd de grill nog eventjes op. Smakelijk! Nog een andere methode proberen? Spoel of schil de zoete aardappel en snij ‘m in frietjes. Kook ze 5 minuten voor in water met wat zout en een scheutje azijn. De azijn zorgt ervoor dat de frietjes mooi hun vorm houden. Giet af en laat een beetje afkoelen. Dep ze droog. Haal de frietjes door een zetmeelpapje: meng in een kom 150 ml koud water met 2 el aardappelzetmeel en roer goed los zodat er geen klontertjes in zitten. Haal de frietjes hier even door en laat ze even afdruppen op een rooster voor je ze op de bakplaat legt. Leg de frietjes op een metalen bakplaat, zoals beschreven hierboven, en besprenkel ze met arachideolie. Bak ze 15 minuten op 250°C in de heteluchtoven. Schep ze om en bak nog 10 minuutjes verder. Of bak ze 15 minuten op 200°C in de airfryer. Ken je oven Bak je de zoete-aardappelfrietjes in de oven, dan is het wel nog belangrijk om te weten dat elke oven een beetje anders werkt. Oventijden en -temperaturen zijn daarom altijd richttijden en -temperaturen. Blijf dus in de buurt en haal je frietjes er eerder uit als ze te snel bruin kleuren, of laat ze net iets langer zitten als het trager gaat. De airfryer heeft voor ons twee belangrijke voordelen: je zoete-aardappelfrietjes kleuren gelijkmatiger én ze zijn veel sneller klaar. https://www.youtube.com/watch?v=r69tamjp2mk
…