Voedselallergieën


Allergieën en intoleranties (niet-allergische overgevoeligheid) met betrekking tot voedsel zijn twee gerelateerde, maar toch verschillende zaken.

Voedselallergieën of allergische reacties kunnen voorkomen bij het eten van één of meerdere voedingsmiddelen zoals granen (vooral gluten), rauwe vruchten, noten, schaal- en schelpdieren, sojamelk, pinda’s, vis, pitten, … Bij kinderen gaat de allergie vaak gepaard met koemelk en/of eieren.

De allergische klachten kunnen van allerlei aard zijn en gecombineerd voorkomen: jeuk en/of zwellingen in de mond, algemene jeuk en/of huiduitslag (netelroos, eczeem, …), maag- en darmklachten, kortademigheid, bloeddrukproblemen, shock, …

Glutenintolerantie of Coeliakie behoort ook tot een vorm van allergische reacties, al doet de naam anders vermoeden.

Voedselintoleranties


Niet-allergische overgevoeligheid of voedselintolerantie verschilt van de hiervoor beschreven voedselallergie.

Onder deze noemer vinden we onder meer terug: lactose-intolerantie, sucrose-intolerantie, intolerantie voor sulfiden, …

Maak een afspraak

Voedselallergieën Heidi Delaere